Nekategorizirano

Dr. Boštjan Jazbec pustil najboljši vtis pred člani odbora EU za gospodarske in denarne zadeve

V Bruslju so danes člani odbora Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve  obravnavali kandidaturo guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca za člana odbora v sklopu bančne unije. Člani odbora so izmenjali mnenja z Jazbecem, nato glasovali o njegovi kandidaturi. Novega člana na koncu imenujejo članice EU. Jazbečevo imenovanje je sicer v rokah EU komisije, ki da je že minuli teden predlagala za člana in direktorja enotnega odbora za reševanje bank, ki je eden osrednjih organov v sklopu bančne unije.

Evropska poslanka Romana Tomc,ki se je udeležila Jazbečevega zaslišanja na današnjin seji odbora, je njegovo kandidaturo in pa možnosti, da ga imenujejo za člana odbora v sklopu bančne unije, pospremila z naslednjim komentarjem.

“Ocenjujem, da bosta današnja razprava in glasovanje o imenovanju dr. Boštjana Jazbeca na odboru za ekonomske zadeve zgolj formalnosti. Prava razprava, na kateri sem tudi sama sodelovala, in tudi odločitev o kandidatu, je bila opravljena že januarja in sicer za zaprtimi vrati. Sledi še glasovanje na plenarnem zasedanju, ki pa se bo predvidoma izšlo brez presenečenj. Gre za pomemben in visok položaj, na katerega je dr. Boštjan Jazbec kandidiral brez vnaprej zagotovljene potrditve v okviru kvote, ki bi pripadala državi. V zadnjem času se je kar nekaj slovenskih kandidatov pri podobnih poizkusih slabo odrezalo. Zato me veseli, da je bilo tokrat drugače in da se je dr. Boštjan Jazbec na zaslišanju izkazal kot najboljši kandidat.”

Mandat enega od štirih stalnih članov odbora za reševanje bank traja pet let, brez možnosti ponovitve mandata. Enotni odbor za reševanje se ukvarja s 142 velikimi bankami in čezmejnimi skupinami,  zanje pripravlja načrte za reševanje ter išče čim učinkovitejše rešitve za banke, ki se znajdejo v resnih težavah. 

Mogoče vam bo všeč