Nekategorizirano

SLS bo naredila vse, da bo Slovencem zagotovila varnost

“V Slovenski ljudski stranki (SLS) smo zelo zaskrbljeni zaradi negativne ocene preverjanja usposobljenosti slovenske vojske. Slovenija varnosti in miru ne sme jemati samoumevno. Še bolj pa nas skrbi, da si predstavniki generalštaba slovenske vojske, ministrstvo za obrambo in celo premier Miro Cerar medsebojno prelagajo odgovornost za to mednarodno blamažo,” je zapisano v sporočilu za javnost.

V SLS že leta opozarjajo na finančno podhranjenost slovenske vojske in nerazumno krčenje proračuna za obrambo, ki se zmanjšuje že od leta 2008,ko ga je vlada Boruta Pahorja praktično prepolovila. “Aktualna vlada pa ob tem od začetka mandata le ugotavlja že znana dejstva in napoveduje povečanje finančnih sredstev šele čez nekaj let,” kar je kot nesprejemljivo ocenil tudi odbor SLS za obrambo.

SLS bo naredila vse, da bo Slovencem zagotovila varnost. Zaradi povečanega varnostnega tveganja kot posledice množičnih migracij in terorističnih aktivnosti v Evropi mora to postati ena od ključnih prioritet v državi. V SLS podpiramo  povečanje prispevka za NATO za dodaten 1 %, v okviru katerega pa bo SLS v naslednjem mandatu namenila za gasilce za +0,50 % BDP povečanje prispevka, drugih 0,5% BDP, ki ga zahteva NATO, pa za Slovensko vojsko. Sistem obrambe ter zaščite lahko bistveno izboljšamo, če ga nadgradimo z vključitvijo odlično organiziranih gasilcev v sistem. Konec koncev je tudi slovensko osamosvojitev izborila nepoklicna sestava teritorialne zaščite skupaj s slovensko policijo.

Gre za veliko denarja, saj 0,5 % BDP pomeni 200 milijonov evrov na leto. Ta prispevek za gasilce po oceni SLS lahko doseže takšno višino v naslednjih štirih letih, pri čemer začnemo s prispevkom v višini 0,20 % v prvem letu in postopno dvigujemo za 0,10 % na leto.  Polovico tega zneska bomo porabili za ureditev statusa 150.000 prostovoljnim gasilcem, drugo polovico pa za oblikovanje enote in nakup opreme za 5.000 prostovoljnih gasilcev – rezervistov, usposobljenih za mednarodne enote civilne zaščite, za pomoč ob elementarnih nesrečah doma in v sosednjih državah. Prav tako pa so to lahko učinkoviti sestavi ob slovenski vojski in policiji v primeru varnostnih problemov v državi ali na naših mejah po zgledu teritorialne obrambe. 

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek ob tem dodaja: »Zavedamo se, da moramo zaveznice zagotoviti tisto, kar smo obljubile, vendar smo glede na velikost in strukturo našega BDP prepričani, da je to najboljša in najhitrejša možnost, da zagotovimo varnost slovenskih državljanov. Verjamemo, da zveza NATO tega ne bi vzela napačno, zlasti zaradi naše geostrateške pozicije, zaradi katere smo primorani ukrepati kar najhitreje.«

S komentarjem se je oglasil tudi  evropski poslanec Franc Bogovič: »Slovenija naj v EU prevzame pobudo pri ustanovitvi regionalnih sil zaščite in reševanja, ki bodo lahko pomagale pri reševanju v primeru naravnih nesreč v sosednjih državah. Kot smo se lahko prepričali v primeru migrantske krize, pa tudi v vojnih žariščih okoli nas, smo v zadnjih letih zelo zmanjšali obrambno sposobnost naše države. Imamo bistveno premalo operativno sposobnih ljudi za takšno delo. Gasilci so tisti, ki se sedaj prostovoljno razdajajo za varovanje naših domov. V kolikor povabimo posamezne gasilce v  prostovoljne rezervne sestave enot, jim damo neko pavšalno mesečno nadomestilo v višini 300 do 500 evrov, jih usposobimo za delo tako z opremo za zaščito in varovanje, kakor tudi z vojaško opremo, bomo imeli dodaten operativen sestav, ki bo po številu enako velik kot operativni del slovenske vojske in policije.«

Mogoče vam bo všeč