Nekategorizirano

Opozicija poziva ministrico Katičevo k odstopu

Po tem, ko je na Počku na Natovem preverjanju bojne usposobljenosti pogrnila tako rekoč elitna enota SV, gre za 74. polk 72. brigade s kakimi 800 vojaki in vojakinjami, iz katerih generalštab SV kadruje enote za udeležbo v Natovih mirovnih operacijah, so se naposled zganili tudi na vladi Mira Cerarja. Od obrambne ministrice Andreje Katič Cerar zahteva podrobno poročilo, oglasil pa se je tudi vrhovni poveljnik PRS Borut Pahor, ki je “boter” propada SV, ko je kot predsednik vlade pred devetimi leti prepolovil vojaški proračun. Ostri odzivi so prišli tudi iz opozicijskih SDS in NSi, ki sta vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora in predlagale, da svoje mnenje pred poslanci DZ izreče tudi predsednik Republike Slovenije, ki je tudi vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil.

Tako je poslanec SDS in predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič zaradi škandalozne ocene borbene usposobljenosti pripadnikov SV pozval obrambno ministrico Andrejo Katič k odstopu. 

»2 leti in pol sem predsednik odbora za obrambo in v tem času sem sklical številne redne in izredne seje odbora, skupaj s Slovensko demokratsko stranko sem opozarjal na stanje v Slovenski vojski, pa tudi na splošno na stanje v slovenskem obrambnem sistemu. Ves ta čas so se nam smejali, nam govorili, da zavajamo, strašimo ljudi, da smo neresni in da prikazujemo izkrivljeno sliko, meni osebno so očitali politično zlorabo odbora za lastne potrebe, preko medijev so naročali mojo diskreditacijo in diskreditacijo SDS in na koncu je Zveza Nato dala prav SDS. Ne, da Slovenske vojske leta 2020 ne bomo več imeli, kot je dejal general Alan Geder in si zato prislužil neocenjenost, Slovenske vojske danes praktično ni več in jo imamo le še na papirju,« je uvodoma dejal Mahnič in dodal, da je ministrica za obrambo Andreja Katič za to stanje odgovorna in »danes jo pozivam naj odstopi, in to kljub temu, da so le še trije meseci do volitev. Naj odstopi in naj da možnost nekomu, ki bo vsaj pokazal interes, da se stanje popravi,« je dejal Mahnič.

»Dovolj je bilo načrtnega škodovanja Slovenski vojski, Republiki Sloveniji in našim zaveznikom v zvezi Nato,« je na tiskovni konferenci še dejal Mahnič.

V imenu NSi se je s sporočilom za javnost oglasil strankin predsednik odbora za obrambo Valentin Hajdinjak. “V Novi Sloveniji smo zaskrbljeni nad katastrofalnim stanjem v Slovenski vojski. Ta je namreč pred kolapsom zaradi dolgoletnega pretiranega varčevanja. Obrambni resor je največ sredstev izgubil ravno v obdobju, ko so obrambno ministrstvo vodili Socialni demokrati. Zato gre odgovornost za katastrofalno stanje v prvi vrsti iskati pri ministrici za obrambo, ki Slovenski vojski ni zagotovila dovolj denarja za nemoteno delovanje, usposabljanje njenih pripadnic in pripadnikov ter njeno modernizacijo.

V Novi Sloveniji smo na pomanjkanje sredstev in katastrofalno stanje v Slovenski vojski vseskozi tudi javno opozarjali in predlagali konkretne rešitve.  Žal so bila naša opozorila preslišana, še več, vladna koalicija je celo zavrnila naš amandma k proračunu za letošnje leto, s katerim bi vojska dobila dodatnih 70 milijonov evrov za nemoteno delovanje. So pa s tem koalicijski poslanci jasno pokazali svoj odnos, ki ga imajo do Slovenske vojske.

V tem trenutku se pogovarjamo o negativnih ocenah in omrzlinah vojakov, ob nadaljnem neukrepanju pa bomo lahko zelo hitro soočeni z bistveno hujšimi posledicami. Tega pa si Slovenija in Slovenska vojska zagotovo ne zaslužita. Zato od vlade zahtevamo, da odločno ukrepa in končno izboljša stanje v Slovenski vojski.”

Mogoče vam bo všeč