Nekategorizirano

Deset novih veleposlanikov naj imenuje nova vlada

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je danes na predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ministra za zunanje zadeve Karla Viktorja Erjavca in predsednika Odbora za zunanjo politiko Jožefa Horvata naslovil dopis v povezavi z imenovanjem veleposlanikov Republike Slovenije.
Kot v dopisu izpostavlja vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko je Vlada RS sredi meseca januarja 2018 po posvetovanju s predsednikom republike in na predlog ministra za zunanje zadeve določila predloge za postavitev desetih novih veleposlanikov RS, ki naj bi s službovanjem pričeli sredi poletja, torej v času nastajanja nove vlade.

Vodja poslanske skupine SDS ob tem izpostavlja, da zakon o zunanjih zadevah v 17. členu med drugim navaja: Veleposlanik je postavljen za dobo do štirih let, ki se lahko podaljša, če razmere tako narekujejo, vendar ne za dlje kot dve leti. O podaljšanju odloči minister za zunanje zadeve. 17 .a člen zakona pa navaja: Po določitvi predloga vlade se kandidat za veleposlanika predstavi delovnemu telesu državnega zbora, pristojnemu za zunanjo politiko, ki o predstavitvi poda mnenje. Veleposlanika postavi in odpokliče predsednik republike z ukazom, ki se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Če ukaz o postavitvi ne bo izdan, predsednik republike o tem obvesti vlado. Člen pa nadalje še navaja: Če razmere narekujejo, lahko minister za zunanje zadeve vodenje diplomatskega predstavništva zaupa odpravniku poslov. Poverilna pisma v tem primeru izda minister.  Če razmere narekujejo, se lahko postavi nerezidenčni veleposlanik, ki je akreditiran v eni ali več državah oziroma mednarodnih organizacijah.

»V PS SDS menimo, da bi bilo imenovanje in potrjevanje veleposlanikov RS s strani vlade, ki zaključuje svoj mandat, neprimerno in neetično. Ob tem vas želimo spomniti tudi na besede zunanjega ministra Karla Viktorja Erjavca, ki se je v preteklosti že zavzel, da odhajajoča vlada ne potrjuje novih vodij diplomatsko – konzularnih predstavništev,« je v dopisu zapisal vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko in ob tem pozval tako predsednika republike kot predsednika vlade ter  ministra za zunanje zadeve in predsednika odbora za zunanjo politiko, da imenovanje novih veleposlanikov prepustijo novi vladi.

Mogoče vam bo všeč