osveščanje potrošnikovSlovenijaVečVeč

Denar in plačevanje na dopustu: kako narediti dober načrt?

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek.

Naj vam finance ne pokvarijo težko pričakovanih počitniških dni. Pred odhodom naredite finančni načrt, ki upošteva vaše finančno stanje in pričakovanja. Razmislite, kolikšen znesek bi namenili počitnicam in preverite, ali denar že imate. Kaj vse morate upoštevati, ko načrtujete dopust?

Razpoložljiv znesek in konkreten načrt se morda ne bosta popolnoma ujemala, zato se prilagodite svojim finančnim zmožnostim.

1. Izognite se zadolževanju

Dopustniški proračun je odvisen od prihrankov, zmožnosti in pripravljenosti za zadolžitev ter cen na izbrani destinaciji.

Zadolževanje za počitnice odsvetujemo. Gre za t. i. “slab dolg”, pri katerem denar hitro porabite, odplačujete ga lahko še dolgo, dolgoročno pa ne izboljša kakovosti življenja. Znesek, namenjen dopustu, naj ne bo merilo za njegovo kakovost.

Cena zadolževanja za dopust naj bo čim nižja, zato:

 • Uporabite kartico z odloženim plačilom (zamik plačil za en mesec, brez dodatnih stroškov)
 • Uporabite že odobren, a neizkoriščen redni ali izredni limit. Plačali boste negativne obresti, zato naredite načrt, kdaj ga boste pokrili.
 • Če morate vzeti kredit, ne pretiravajte z zneskom. Plačali boste odobritev, obresti in morda zavarovanje, izognite se hitrim kreditom, če so dražji. Izračunajte, v kolikšen času boste dolg odplačali in ne odstopajte od načrta.
 • Izognite se posojilnim (revolving) karticam in odpiranju novih, predvsem izrednih limitov, ki prinašajo visoke stroške.

2. Pred odhodom si priskrbite nekaj gotovine

Če potujete znotraj evroobmočja, tujih valut ne potrebujete. V nasprotnem si že pred odhodom priskrbite nekaj gotovine. Za Hrvaško jo boste najlažje dobili v banki ali kateri od redkih preživelih menjalnic. Nakup večje količine predhodno najavite banki. Pred tem preverite menjalne tečaje na spletnih mestih bank.

Prevelikih količin gotovine zaradi varnosti ne nosite s seboj. Tudi če potujete v bolj eksotične kraje, poskusite nekaj tuje valute dobiti že doma, s seboj pa vzemite tudi ameriške dolarje, ki so marsikje bolje sprejeti kot evri.

Z valuto, ki jo boste uporabljali na dopustu, naredite nekaj preračunov – 100 kun je približno 15 evrov100 ameriških dolarjev pa dobrih 80 evrov.

3. S seboj vzemite različna plačilna sredstva

Vsa plačilna sredstva niso sprejeta povsod. Na tržnicah in v bolj odročnih krajih boste težko plačevali s kartico, gotovina pa ne bo omogočila najema avtomobila.

Vzemite torej gotovino, debetno kartico, kartico z odloženim plačilom in predplačniško kartico, če jo imate. Kartice izdajateljev Mastercard in Visa so sprejete povsod po svetu, uporabite lahko tudi kartice tujih spletnih bank (N26, Revolut).

dopust-placevanje-2

Pomembno!

 • Preverite veljavnost kartic in razpoložljive limite.
 • Preverite morebitne blokade kartic, ki veljajo za določene države.
 • Preverite PIN-kode za kartice, ki jih ne uporabljate pogosto.
 • Ne nosite vseh plačilnih sredstev na enem mestu. Če je mogoče, jih spravite v sef v hotelu, kampu. Nikoli jih ne puščajte v avtomobilu, ne nosite jih v zunanjih žepih nahrbtnikov in torb, temveč uporabite torbico ali pas, ki ju skrijete pod obleko.
 • Pri sebi imejte telefonske številke za preklic kartic. Kartico prekličite takoj, ko vam jo ukradejo ali jo izgubite.
 • Svetujemo, da imate pri sebi fotokopije osebnih dokumentov. Če vam jih ukradejo, ali jih izgubite, boste tako lažje prišli domov.
 • Za plačevanje v tujih valutah ne uporabljajte kartice Diners, saj vam bodo za to zaračunali dodatno nadomestilo v višini 1,5 odstotka (»strošek pretvorbe valute«).

Vaš pomočnik pri plačilih bo – vsaj za nekatere – tudi na potovanjih pametni telefon. V kombinaciji s plačilnimi karticami boste z njim lahko vnaprej kupili karto za trajekt, rezervirali air bnb ali hotel. Poleg varnosti (tako fizične kot tiste na spletu) bodite v tujini pozorni tudi na porabo mobilnih podatkov. Stroški v državah zunaj EU so lahko zelo visoki.

4. Primerjava pred menjavo denarja se splača

Denar lahko zamenjate na banki ali v menjalnicah, ki jih je v turističnih krajih običajno še preveč. V tujini je zaradi večjih razlik primerjava tečajev še bolj pomembna. Sprehodite se do različnih menjalnic, preverite tečaje in ali zaračunajo dodatno provizijo. Oškodovani ste lahko na dva načina: prvi je slabši tečaj, kjer podjetje oglašuje, da je menjava »brez provizije«, drugi pa je ugoden tečaj in visoka provizija, na katero niste (ustrezno) opozorjeni.

Odsvetujemo menjavo na ulici. Ulični preprodajalci imajo številne trike v rokavu (dobite napačno, manj vredno valuto, neveljavne bankovce, premajhen znesek ipd.), zato se jim izognite.

5. Dvigi na bankomatih v tujini

Za dvig znotraj evroobmočja boste svoji banki plačali enako nadomestilo kot doma. Dvigi na bankomatih bank, ki imajo v tujini svoje podružnice (Intesa Sanpaolo, NLB, Sparkasse, Unicredit), so za njihove komitente z debetno kartico brezplačni.

Provizija za dvig v evrskem območju v povprečju znaša 50 centov, zunaj območja pa je občutno višja. Premislite, kje, v kakšni višini in kako pogosto boste opravili dvig, da bo skupni strošek provizij(e) najnižji. Nekatere banke zaračunajo fiksno nadomestilo, druge določen odstotek dviga (z minimalnim nadomestilom), v vsakem primeru se vam splača opraviti manj dvigov za nekoliko višje zneske.

dopust-placevanje-4

Gotovine nikoli ne dvigujte s kreditnimi karticami (velja tudi za Diners). Nadomestila so namreč zelo visoka, tudi deset evrov in več za višje zneske. Gotovino dvigujte z debetno kartico: nadomestila znotraj evroobmočja so enaka kot doma, drugje pa so višja, od nekaj evrov naprej.

Banka Debetna kartica: dvig znotraj evrskega območja, bankomat druge banke Debetna kartica: dvig zunaj evrskega območja  Kartica z odloženim plačilom – dvig 
 Addiko bank  0,52 € 1  1 %,
min. 2,10 €, max. 22,80 €
 5 %,
min. 11 €
 Banka Intesa Sanpaolo  0,54 € 1  2,70 €  5 %,
min. 14 €
 Banka Sparkasse  0,54 € 2  1 %, min. 2,5 €, max. 15 €  5 %, min. 9,16 €
BKS  Brezplačno 4  1 %,
min. 1,70 €, max. 21,00 €
 5 %,
min. 8 €
Delavska hranilnica  0,45 € 1,2  1 %,
min. 1,80 €, max. 20,00 €
 4 %,
min. 8 €, max. 20 €
Deželna banka Slovenije  0,75 €  2,50 €  5 %, min. 8,5 €
Gorenjska banka  0,52 € 1  1 %, min. 2,73 €  5 %, min. 14 €
Lon  0,47 € 3  1,90 %,
min. 4,55 €, max. 8,95 €
 5 %, min. 12,95 €,
max. 25,95 €
NLB  0,73 € 1  1,03 %,
min. 2,5 €, max. 23 €
 5 %,
min. 15 €
NovaKBM  0,75 € 1  1 %, min. 2,5 € max. 15 €  5 %, min. 14 €
Primorska hranilnica Vipava  0,45 € 5  2,70 €  5 %,
min. 10 €, max. 100 €
Sberbank banka  0,52 € 2  1 %, min. 2,5 €  5 %, min. 10 €
SKB banka  0,60 €  1,1 %,
min. 2,5 €, max. 22,50 €
 6 %,
min. 14 €
Unicredit banka  0,65 € 1  1 %, min. 2 €, max. 21 €  5 %, min. 12 €

OPOMBE:

1 Tudi na Švedskem in v Romuniji.
2 Trije dvigi na mesec brezplačno.
3 Tudi na Hrvaškem in Veliki Britaniji.
4 Tudi na Švedskem.
5 Brezplačno na izbranih bankomatih.

V tujini se izognite močno razširjenim bankomatom Euronet (in drugim), ki (“tujim”) karticam zaračunavajo dodatna nadomestila, na kar morate biti opozorjeni med postopkom in ga lahko prekinete. Če se zgodi, da drugih “brezplačnih” bankomatov ni, primerjajte in izberite “cenejšega”.

V državi zunaj evroobmočja pri dvigih na bankomatih in plačilih s karticami na POS-avtomatih praviloma (preverite posebno opozorilo spodaj) izberite možnost “lokalna valuta” oziroma “brez konverzije”. To pomeni, da bo uporabljen tečaj vaše banke in ne lastnika bankomata ali banke trgovca, kar je praviloma za vas bolj ugodno. Pritožbe glede dvigov v tujih valutah še vedno dobivamo vsako leto, zato na to še posebej opozarjamo. O strošku menjave pri dvigu na bankomatu in plačilu s kartico vas bo z SMS obvestila vaša banka – ne gre za dodatna nadomestila, temveč za transparentno informiranje o morebitnih pribitkih na referenčni tečaj ECB (menjalni tečajiMastercarda in Vise so različni in se dnevno spreminjajo).

Če imate katero od tujih spletnih bank, ki določeno število dvigov zagotavlja brezplačno ali pa so brezplačni dvigi do določenega zneska, jo lahko uporabite tudi v tujini. Če dvigujete v tuji valuti, morate prišteti še stroške konverzije. A pozor, tudi te banke niso “imune” na dodatna nadomestila lastnikov bankomatov, o čemer smo pisali malo prej. Da se izognete prepogostim dvigom in stroškom, plačujte s kartico, kjer je to mogoče.

Posebno opozorilo: Lastniki bankomatov spreminjajo besedilo, kjer izberete možnost “brez konverzije”. Pozorno preberite besedilo. Dobili smo namreč obvestilo potrošnika, ki je na bankomatu na Hrvaškem izbral možnost “brez konverzije”, a s tem zavrnil tečaj Mastercarda (oziroma svoje banke) in izbral tečaj banke lastnika bankomata, kar je bilo bistveno manj ugodno. Vaša cilj je zavrniti tečaj lastnika bankomata. Pomembno je, da zavrnete konverzijo lastnika bankomata (in ne svoje banke oziroma izdajatelja kartice).

6. Kaj pa stroški testiranj na novi koronavirus?

Pred odhodom se pozanimajte, po kakšnih pogojih lahko vstopite v določeno državo, in kakšne so zahteve za vrnitev v Slovenijo. Če niste cepljeni in se želite izogniti samoizolaciji ob povratku, bo testiranje nujno. Preverite cene testov in to dodajte k točki 1 – “dopustniški proračun”.

7. Dodatni stroški, na katere ne smete pozabiti

dopust-placevanje-3

Če potujete s turistično agencijo, preverite naslednje stroške:

 • obvezna doplačila (takse, napitnine za vodiče, šoferje ipd.),
 • prehrano (ali ponudba vključuje le zajtrk ali tudi polpenzion, prištejte dnevne zneske za hrano in pijačo v restavracijah),
 • stroške doplačil za dodatne izlete.

Če potujete v lastni režiji, preverite:

 • stroške prevoza (vključno z gorivom, cestninami, mostninami, trajekti),
 • stroške nastanitve in morebitna doplačila za čiščenje, domače živali,
 • stroške prehrane,
 • stroške najema vozila, motorja, čolna (preverite, kakšen limit morate imeti na kartici z odloženim plačilom, saj za najem avtomobila običajno potrebujete precej visok znesek),
 • stroške turistične takse.

K zgornjim stroškom prištejte še:

 • stroške zavarovanja v tujini,
 • darila,
 • vstopnine,
 • rezervo za nujne primere (za to lahko imate kartico z odloženim plačilom, če so sredstva na njej prosta).

Avtorica: Alina Meško

vir: https://www.zps.si/osebne-finance-sp-1406526635/10955-placevanje-na-dopustu

 

Mogoče vam bo všeč