GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 06.08.2021

Delnice Wall Streeta so se v četrtek dvignile na najvišjo raven, potem ko so tedenski podatki nakazovali, da se je zaposlenost v največjem svetovnem gospodarstvu začela stabilizirati. Tudi evropske delnice po četrtem zaporednem dnevnem dvigu dosegajo nove rekordne vrhove.
S&P 500 je v New Yorku dosegel 0,6 odstotka višjo vrednost ob koncu trgovanja, kar je pomenilo novo rekordno vrednost. Tehnološki Nasdaq se je povzpel za 0,8 odstotka, kar je tudi nova najvišja vrednost, potem ko so podatki pokazali, da je število Američanov, ki aktivno dobivajo nadomestila za brezposelnost, padlo na najnižjo raven po pričetku pandemije.

Pred današnjim podatkom o nekmetijskih plačilnih listah, ki jih bodo pozorno spremljali analitiki, je ameriško ministrstvo za delo včeraj poročalo o 385.000 novih prosilcih za brezposelnost v zadnjem tednu julija, v primerjavi s 399.000 v prejšnjem tednu. Ekonomisti, ki jih je anketiral Bloomberg, so napovedali, da bo ameriško gospodarstvo julija dodalo 870.000 delovnih mest, v primerjavi z junijskimi 850.000, medtem ko naj bi se stopnja brezposelnosti znižala na 5,7 odstotka v primerjavi s junijskih 5,9 odstotka. Močna objava delovnih mest bi okrepila ugibanja o tem, kdaj bi FED lahko začel zniževati 120 milijard dolarjev mesečnih nakupov finančnih instrumentov, ki še vedno podpirajo pandemično gospodarstvo. Goldman Sachs je v tem tednu napovedal, da se bo letos dvig tečajev na Wall Street-u še nadaljeval. Analitiki v banki so ocenili, da bo S&P 500 do konca leta 2021 pridobil dodatnih 7 odstotkov – poleg že 17 -odstotnega povečanja indeksa v letošnjem letu – na podlagi bikovske ocene, da se bodo dobički podjetij na delnico povečali za 45 odstotkov v tem obdobju. Pričakujejo močnejšo rast prihodkov in večjo stopnjo dobička pred obdavčitvijo, saj podjetja uspešno obvladujejo stroške ter višanje vrednosti indeksa, ko tehnološka podjetja z visokimi maržami postanejo večji del indeksa.

V Evropi je regijski Stoxx 600 včeraj zaključil 0,4 odstotka višje, kar je rekordno visoko, medtem ko se je londonski FTSE 100 znižal za 0,1 odstotka, potem ko je Bank of England sporočila, da bo v naslednjih dveh letih verjetno potrebno “skromno zaostrovanje” monetarne politike. Britanska centralna banka je dejala, da je gospodarska rast nekoliko presegla pričakovanja. Opozorila pa je tudi na “težave pri usklajevanju razpoložljivih delovnih mest in delavcev” in “negotovost” glede tega, kako se bo gospodarstvo odzvalo na konec sheme pomoči za odpuščene delavce, ki je bila uvedena za spopadanje s posledicami pandemije. Napoved BoE je sprožila kratek padec cen britanskih državnih obveznic, donos 10-letne obveznice pa se je med trgovanjem povzpel na 0,54 odstotka, preden je ob koncu trgovanja končal pri 0,52 odstotka. V

Aziji je hongkonški indeks Hang Seng padel za 0,8 odstotka, indeks CSI 300 delnic, ki kotirajo na borzi v Šanghaju in Shenzhenu, se je znižal za 0,6 odstotka, potem ko je Kitajska uvedla nove omejitve potovanj po vsej državi, saj so se primeri variante Delta razširili na 15 provinc. Nafta Brent se je včeraj okrepila za 1,4 odstotka na 71,33 dolarja za sod, vendar je v tednu dni izgubila približno 6 odstotkov, saj so skrbi, da bi širjenje virusa lahko zmanjšalo povpraševanje po gorivu, prevladale nad novimi napetostmi na Bližnjem vzhodu z Iranom, ki so podirale cene surove nafte.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

 

vir: ilirika.si

 

Mogoče vam bo všeč