Nekategorizirano

Delovno sodišče: Razrešitev poslovnega direktorja SB Celje mag. Marjana Ferjanca je bila politično obarvana in nezakonita

Višje delovno sodišče je potrdilni sodbi, podpisani 05.02.2020, skoraj v celoti sledilo razsodbi Delovnega sodišča v Celju in potrdilo, da je bil Marjan Ferjanc novembra 2017 nezakonito razrešen s položaja direktorja Splošne bolnišnice Celje.

Samo za osvežitev spomina pa naslednje: Marjan Ferjanc, nekdanji poslovni direktor Celjske bolnišnice,  toži bolnišnico, ker ga je svet zavoda novembra leta 2017 razrešil iz krivdnih razlogov. Svetniki so mu takrat očitali nepravilnosti pri prevedbi plač in nepravočasno oddajo finančnega načrta bolnišnice.  Ferjanc ocenjuje, da je bila njegova razrešitev politična motivirana.

Mag. Marjanu Ferjancu,  kot smo v Fokusu zapisali ki bi se mu tretji mandat iztekel prihodnje leto, je v sredo  na celjskem delovnem sodišču  januarja 2019 povedal, da so njegovo razrešitev pripravljali že nekaj časa, čeprav je bil leta 2016 ponovno imenovan za direktorja celjske bolnišnice. Kot je dejal, so pravzaprav iskali dlako v jajcu da bi le izpraskali nekaj. V času njegove zamenjave je bila bolnišnica v dobri kondiciji, bila je zanimiva za vladajočo politiko in nastavitve svojega kadra, predvsem politično primernega in upogljivega iz materiala, ki se prepogiba po volji politike in bog ne daj na podlagi čiste strokovnosti in empirike.

Kot navajajo v včerajšnjem  Večeru, »sodišče se je opredelilo tudi do rokov nastajanja finančnega načrta. Vodstvo bolnišnice ga je svetu zavoda sprva dostavilo 20. aprila 2017. Svet zavoda ga je potrdil, a ga je zavrnilo ministrstvo za zdravje. To pa je storilo zato, ker je bil v finančnem načrtu upoštevan dvig cen storitev, sredstev za to pa še ni bilo. Vodstvo bolnišnice je nato po navodilih ministrstvo pripravilo nov načrt in ga 26. oktobra predložilo svetu zavoda, a ga je ta zavrnil. Sklep sveta zavoda celjske bolnišnice z dne 16. novembra 2017, ko so  razrešili Ferjanca, je nezakonit. Nato je istega potrdil 4. decembra 2017, ko je bil Ferjanc že razrešen z mesta direktorja«.

In ta preigravanja in izničevanja  rezultatov dolgoletnega predvsem dobrega dela z taktiko »mrcvarjenja« prepisov, napačnega laičnega in škodoželjnega in manipulantskega dela pod taktirko nič kaj poznavalsko   in politikantsko klečeplazno in predvsem koristoljubno  s strani slabe ali zelo slabe ministrice Milojke Kolar je pripeljal do nekaj najslabšega kar lahko prinese slaba politična igra s strani takratne ministrice.  Bilo je tudi  nekaj politično zaletavih oseb vodenih od nekaterih preračunljivih karieristično naravnanih oseb v svetu Zavoda SBC. Me prav zanima v katero smer bodo danes gledali ob srečanju z njim. Če bodo kaj  začutili in če bodo imeli sploh določen čut razvit.

Višje sodišče je prav tako razsodilo da mag. Marjanu Ferjancu ni treba plačati oziroma poravnati vseh sodnih  stroškov  v višini 3.250 evrov  kolikor bi jih moral sprva plačati. Splošna bolnišnica Celje mora  1.857 evrov  poravnati sama zato ker je izgubila tožbo v delu, ki govori o krivdni razrešitvi mag. Marjana Ferjanca. 

Razsodba je dokončna, pravnomočna in na njo ni pritožb.

Na vprašanje, ki sem ga postavil mag. Marjanu Ferjancu, kaj meni o sodbi pa je dejal: »Verjel sem da bodo sledili razsodbi o nezakoniti razrešitvi, na podlagi razpoložljivih dokumentov in strokovno podprtih stališč«.To kar je bilo za pričakovati, pa je bilo kljub temu  potrebno da preteče kar nekaj vode po Savinji navzdol, da je odločitev o razrešitvi Ferjanca z mesta poslovnega direktorja nezakonita, in glede na okoliščine takratno  ozračje,  lahko zagotovo rečemo  tudi politična. Glede pa zadeve povezane z ostalimi  morebitnimi odškodninami pa kot pravi,  bodo podane  v posebnem pravdnem postopku.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč