Nekategorizirano

Soboška Galerija v leto 2020 z razstavama dveh mladih akademskih slikarjev, Aleksandra Vukana in Natalije Šeruga Golob

V četrtek je Galerija Murska Sobota v razstaviščno sezono 2020 vstopila z odprtjem dveh likovnih razstav. V veliki galeriji se predstavlja akademski slikar Aleksander Vukan, razstava ima preprost naslov Slike in risbe, v mali galeriji pa slike in video razstavlja akademska slikarka Natalija Šeruga Golob z naslovom Vestibul. Avtorja in njuna dela je na otvoritvi predstavil umetnostni zgodovinar dr. Robert Inhof, direktor galerije.

Akademski slikar Aleksander Vukan ustvarja v rojstnih Moravskih Toplicah, doslej pa se je občinstvu predstavil na manjših samostojnih razstavah. Slika predvsem akte, tihožitja in portrete. Te motive, meni Inhof, pa postavlja v interierje, ki jih razume in interpretira kot klavstrofobične in hermetično zaprte prostore. »Svoje interierje izpolnjuje z neko posebno, nervozno in nezadovoljno atmosfero, ki jo doseže predvsem s postavitvijo svojih aktov in tihožitij, z ustvarjanjem močnih barvnih kontrastov in s prav nič kromofobično uporabo in sopostavljanjem izredno živih barvnih ploskev.«

V mali galeriji, ki je ob tej priložnosti zatemnjena, pa se s svojimi deli predstavlja akademska slikarka Natalija Šeruga Golob. Slike in videi so v celoti posvečeni minevanju, in sicer minevanju človeškega življenja na individualni ravni in minljivosti na splošni ravni.

Kot je povedal umetnostni zgodovinar Robert Inhof so njena motivna stalnica človeške kosti, in sicer tako posamične kosti kot celotna okostja, ki jih v zadnjem obdobju pogosto slika v parih. Ta okostja nas spominjajo na okostji Adama in Eve kot tisti prvi človeški par, ki je po Bibliji s svojo transgresijo bil kaznovan ne le z izgonom iz raja, temveč tudi s smrtnostjo, ki se je preko njiju prenesla na ves človeški rod.

Razstavi bosta odprti do konca marca.

Mogoče vam bo všeč