izobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenija

Dejstva o kozmetiki na evropskem trgu

Evropejci uživamo visoko raven varstva potrošnikov na področju uporabe kozmetike. Pravite, da je ne uporabljate? Kozmetika niso le ličila, številni kozmetični izdelki so bistveni za našo osebno higieno in jih uporabljamo vsak dan. Pomembno prispevajo k našemu zdravju in dobremu počutju.

Sem spada dobro staro milo, ki je spet v središču pozornosti, saj je temeljito umivanje rok postalo pomembnejše kot kdaj koli prej, pa izdelki za osebno nego, kot so zobna pasta, šampon, dezodorant in sredstva za zaščito pred soncem.

V enem dnevu v povprečju uporabimo od 5 do 15 kozmetičnih izdelkov. Največkrat jih nanašamo neposredno na kožo in lase, nekatere vnesemo tudi v usta. Zaradi morebitne škode, ki jo lahko povzročijo nevarni kozmetični izdelki, je kozmetika eno ključnih področij varstva potrošnikov v EU.

Sodobna znanost v službi varstva potrošnikov

Neodvisni Znanstveni odbor za varstvo potrošnikov je tisto telo, ki na ravni EU proučuje najnovejša dognanja in na podlagi tega pripravlja priporočila za Evropsko komisijo. Vodilni znanstveniki in strokovnjaki si prizadevajo zagotoviti, da so kozmetične sestavine, ki se uporabljajo v EU, varne.

Najobširnejši “črni seznam” nevarnih kozmetičnih sestavin na svetu

V EU je za uporabo v kozmetiki prepovedanih 1600 kozmetičnih sestavin (in na seznam dodajajo vedno nove).

Varnost je na prvem mestu, zato v okviru Znanstvenega odbora za varstvo potrošnikov pozorno spremljajo snovi, ki lahko škodijo zdravju, če jih proizvajalci uporabijo v kozmetičnih izdelkih.

Ko odbor zazna potencialno tveganje za potrošnike, je snov prepovedana na celotnem trgu EU (ali pa se določi omejitev uporabe za določeno skupino izdelkov in najvišjo dovoljeno koncentracijo).

Barvila, konzervansi in UV-filtri morajo biti varni

Šele po potrditvi, da so varne, lahko kozmetične sestavine, kot so barvila, konzervansi in UV-filtri, dobijo dovoljenje za uporabo.

Pred odobritvijo uporabe te posebne (in pogosto aktivne) sestavine zato natančno preverijo.

Za približno 250 je bilo ugotovljeno, da so varne za barvanje, konzerviranje in učinkujejo kot UV-filter. Neodvisno oceno pripravi Znanstveni odbor za varstvo potrošnikov.

Trditve o kozmetičnih izdelkih morajo biti resnične

Vsako podjetje, ki prodaja kozmetiko v EU, mora biti sposobno dokazati trditve o učinkih svojih izdelkov.

Če na primer proizvajalec trdi, da njegovo sredstvo zaščito pred soncem zagotavlja visoko stopnjo zaščite (ima visok faktor zaščite), mora biti sposoben znanstveno dokazati svojo trditev in na zahtevo predložiti rezultate preizkusov.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Ste zasledili neresnično ali zavajajočo trditev na kozmetičnem izdelku? To lahko prijavite Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

Branje je znanje: VSE sestavine morajo biti na deklaraciji izdelka

Zaradi zagotavljanja preglednosti in zaupanja v kozmetične izdelke morajo biti vse sestavine kozmetičnega izdelka navedene na etiketi, na seznamu INCI pa po padajočem vrstnem redu, torej od sestavine, ki je je v izdelku največ, do tiste, ki je je v izdelku najmanj.

Sestavine, ki jih je v izdelku manj kot en odstotek, so lahko navedene po naključnem vrstnem redu.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Varnosti in učinkovitosti kozmetičnih izdelkov veliko pozornosti namenjamo tudi potrošniške organizacije. Tako s številnimi mednarodnimi testi, ki se jim redno pridruži tudi Zveza potrošnikov Slovenije, kot tudi z vztrajnim lobiranjem na evropski ravni.

Konkretno: na več testih smo dokazali, da nekateri proizvajalci ne uporabijo dovolj čistih mineralnih olj za pripravo balzamov za ustnice in šmink.

Na evropski ravni se skupaj z Evropsko potrošniško organizacijo (BEUC) zavzemamo za popolno prepoved uporabe mineralnih olj v izdelkih za nego in ličenje ustnic.

Ali ste vedeli?

dejstva o kozmetiki v-eu logo

EU je prva na svetu popolnoma prepovedala testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih. Od leta 2009 v EU ni mogoče izvajati nobenega preizkušanja na živalih z namenom dokazovanja varnosti kozmetike.

Od leta 2013 kozmetičnih izdelkov, ki so bili preizkušeni na živalih (tudi drugod po svetu), ni mogoče prodajati nikjer v EU.

Na tem področju sicer ostaja še nekaj dela, vključno z razvojem bolj alternativnih metod preizkušanja varnosti izdelkov, a kljub vsemu je to velik dosežek.

Vir: Evropska Komisija

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

 

 

 

Mogoče vam bo všeč