Evropa

Še ena diplomatska zmaga Slovenije: »Predsednik vlade Janez Janša na 8. vrhu Sredozemskih držav. Od včeraj naprej EUMED9«

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj udeležil 8. vrha Sredozemskih držav MED-7 v Atenah, na katerem je bila  predvidena širitev z Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško

Dosedanje  članice so bile  Španija, Ciper, Grčija, Francija, Italija, Malta in Portugalska. Vključitev Slovenije je plod njenega prizadevanja za večjo prisotnost v sredozemskem prostoru, tesnejšo povezanost s sredozemskimi državami članicami EU in vidnejšo prepoznavnost sredozemske dimenzije Slovenije. Do širitve MED-7 s Slovenijo prihaja v ključnem času slovenskega predsedovanja Svetu EU, kar daje tako Sloveniji kot skupini dodatna pomen in težo. Slovenija je s soglasjem vseh držav članic vstopila v klub držav, združenih na podlagi geografske lege, občutljivosti in afinitete do sredozemskih vprašanj v EU. Izpostavila je tudi svoj politični doprinos in potencial, ki ga prinaša tako s svojo sredozemsko, srednjeevropsko in panonsko dimenzijo kot tudi v vlogi predsedujoče Svetu EU, kar vse zagotavlja razširjeni skupini komplementarno, dodano vrednost.

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na včerajšnje  srečanje dejal, da Slovenija tokrat prvič sodeluje na vrhu držav Sredozemlja. “Za nas to pomeni veliko čast in veselimo se nadaljnjega sodelovanja,” je še dodal. Prav tako je izpostavil, da je članstvu v tej skupini tudi dobra priložnost za nas, saj Slovenija v tem trenutku predseduje Svetu EU. “To je tudi dobra priložnost, da se pogovorimo o nujnih temah, ki jih skušamo reševati na evropski ravni.”

Na letošnjem vrhu MED-7, ki se je preimenoval v EUMED, je bila kot prva obravnavana tematika vpliva podnebnih sprememb na Sredozemlje. Na plenarnem zasedanju je sledila razprava o naslednjih temah: varnost in stabilnost v Sredozemlju in Bližnjem vzhodu, evropska agenda in promocija obnovljenega partnerstva z državami Južnega sosedstva – nova agenda za Sredozemlje. Na plenarnem zasedanju je potekala tudi razprava o digitalni transformaciji in zelenem prehodu ter gospodarskem okrevanju po pandemiji.

Po srečanju in pred delovno večerjo je sledila izjava za medije, v kateri so sodelovali vsi prisotni voditelji na vrhu. Predsednik vlade Janez Janša je ponovno izpostavil, da mu je v veliko čast in veselje, da je Slovenija bila danes sprejeta v skupino držav MED -7. “To je poseben trenutek za nas. Do širitve MED-7 prihaja v ključnem trenutku in v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Ta trenutek daje Sloveniji novo možnost in priložnost za koordiniranje odprtih zadev na evropski ravni,” je dejal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je kolegom iz držav Mediterana zahvalil za podporo.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis,  je med drugim  dejal: « pogovarjali  smo o različnih temah, predvsem pa o vseh pomembnih temah, ki zadevajo ne le države Mediterana, ampak tudi celotno EU”.

Čeprav ni bilo načrtovano, so   potekali pogovori  tudi o  temah, ki so povezane s konferenco o prihodnosti Evrope, je izpostavil premier. Po njegovi oceni pa je bila najbolj pomembna tema današnjih pogovorov strateška avtonomija Evrope. “Govorili pa smo tudi o podnebnih spremembah, migracijah, okrevanju po epidemiji, odpornosti gospodarstva, skratka o vseh pomembnih temah, ki so tudi strateškega značaja,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Nazadnje je še poudaril, da je Slovenija sredozemska država, ki se bo tudi znotraj sredozemskega okvirja zavzela za realizacijo slogana svojega predsedovanja Skupaj. Odporna. Evropa.

To je bila diplomatska in politična zmaga slovenskega predsednika vlade Janše, osebno, uspešen razvoj in zaključek pogajanj, ki so se začela leta 2000, za sprejem Slovenije v polnopravno članstvo  EUROMED9.  Le s pomembnimi  koraki ki jih premorejo ljudje kova Janeza Janše se dosegajo takšne zmage  na mednarodnem parketu.

Pri vsem tem je pomembna podpora Kyriakosa Mitsotakisa, predsednika grške vlade  v vseh prizadevanjih slovenskega predsednika vlade ki je   odločilno prispeval k dokončnemu  pristopu Slovenije k skupini sredozemskih držav EU, EURO MED 9!

Vane T. Costa

Vir  v pomoč: gov.si

Foto: Evangelos Tziavos

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa