Nekategorizirano

Ker NSi misli resno, se je Tonin umaknil iz pogajanj s Šarcem o koaliciji

Po včerajšnji seji IO NSi, na kateri so soglasno zavrnili možnost, da bi NSi postala del koalicije LMŠ, SD, SMC, ZAB in Desus, zato je predsednik Matej Tonin v sinočnji izjavi za javnost sporočil, da se njegova stranka umika iz pogajanj o morebitnem oblikovanju koalicije. Osnovni razlog je v bojazni v trajnost in stabilnost takšne koalicije, ki bi jo lahko Šarčevi koalicijski partnerji s pomočjo Mesčeve Levice s preglasovanjem blikirali sleherne poskuse reform, za katere se zavzema NSI.

Sporočilo za javnost predsednika NSi objavljamo v celoti.

“Dokazali smo, da se je slovenska politika sposobna pogajati in sposobna doseči kompromise,” je dejal in pojasnil, da po mnenju NSi-ja obstaja velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, v praksi ne bi mogli realizirati. “Ker je šest koalicijskih partnerjev težko koordinirati, bi konflikti lahko pripeljali do propada koalicije. Pogajanja so pokazala, da konflikti iz stare koalicije niso pozabljeni in so izredno obremenjujoči. V nekaterih delih so zelo osebne narave,” je še dejal Tonin.

Slovenija potrebuje trdno vlado, odgovornost je predvsem na SDS in LMŠ

NSi je mnenja, da je Slovenija pred pomembnimi globalnimi in domačimi izzivi, zato potrebuje trdno in kompaktno vlado. “Najbolje bi bilo, da Slovenija dobi veliko koalicijo, ki bi jo sestavljala prvi in drugi stranki na volitvah. Tako bi prišlo do trdne koalicije, ki jo Slovenija potrebuje,” je še dejal Tonin in dodal, da je prepričan, da je s tem, ko so stopili korak nazaj, NSi drugim dala možnost vnovičnega premisleka, kako naprej. Pri tem je izpostavil tri možnosti: da bi se katera od strank vendarle začela pogovarjati s SDS, da bi se peterica strank začela pogajati z Levico, ali pa da pridemo do predčasnih volitev.

Mogoče vam bo všeč