Nekategorizirano

Dejan Kaloh: Kaj skrivajo v SMC in SD glede financiranja volilne kampanje obeh omenjenih strank?

Koalicija je na četrtkovi komisiji za poslovnik podprla avtoritarna in samovoljna ravnanja predsednika preiskovalne komisije Janija Möderndorferja in s tem dala jasno vedeti, da ne želi preiskati sumov o spornem financiranju volilne kampanje SMC in SD.

Poslanci koalicije, ki so danes sodelovali na komisiji za poslovnik, so glasovali proti predlogu SDS o razlagi poslovnika, po kateri bi moral predsednik delovnega telesa in preiskovalne komisije pravočasno in pravilno vložen predlog za širitev dnevnega reda dati na glasovanje. Hkrati s tem so koalicijski poslanci glasovali za razlago poslovnika v smislu, da predsednik delovnega telesa in preiskovalne komisije lahko samovoljno in arbitrarno odloči, da takšnega predloga ne bo dal na glasovanje.

Poslanke in poslanci koalicije na včerajšnji seji komisije za poslovnik prav tako niso sprejeli razlage, po kateri bi del poslovnika o parlamentarni preiskavi razlagali tako, da mora predsednik preiskovalne komisije dati na glasovanje predlog za širitev ali dopolnitev odrejene parlamentarne preiskave v teku, po katerem bi širili ali dopolnjevali obseg odrejene parlamentarne preiskave. Tudi ta predlog so podprli štirje poslanci, pet pa jih je bilo proti.

V poslanski skupini SDS so zahtevali mnenje komisije za poslovnik v zvezi z Möderndorferjevim arbitrarnim in samovoljnim vodenjem preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v državni zbor 2018.

							Foto: Matija Sušnik, Državni zbor
Kot je pojasnil poslanec SDS mag. Dejan Kaloh, so predlog vložili, ker predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer ni dal na glasovanje predloga za širitev dnevnega reda seje, prav tako pa ni želel obravnavati skladno s poslovnikom vložene zahteve za širitev obsega parlamentarne preiskave.  V poslanski skupini SDS, SNS in NSI so namreč predlagali, da bi preiskovalna komisija raziskovala tudi sume financiranja koalicijskih SD in SMC prek domnevno spornih državnih poslov z oglaševalskimi agencijami.

Tudi poslanec SDS Žan Mahnič je na sami seji komisije za poslovnik opozoril, da je nedopustno, da predsednik preiskovalne komisije Möderndorfer ni želel dati na glasovanje poslovniško ustrezen predlog za širitev predmeta preiskave. »V SDS smo skladno s poslovnikom predlagali, naj preiskovalna komisija preišče tudi sume spornega financiranja SMC in SD,« je povedal poslanec Mahnič. S tem se je strinjal tudi poslanec SDS Jože Tanko, ki je opozoril, da gre pri Möderndorferjevem ravnanju, ko ne želi širiti predmeta preiskave za izredno vpadljivo in dvolično ravnanje vladajoče koalicije in zelo nespretno obrambo domnevno nezakonitih financiranj volilnih kampanj SMC in SD.

Poslanec SDS Tomaž Lisec pa je dejal, da je po razpravi na seji jasno, da SMC ni v interesu, da bi preiskovalna komisija preiskovala sume spornega financiranja omenjene stranke, ker bi jim padel še tisti odstotek podpore, ki ga imajo. 

Mogoče vam bo všeč