Nekategorizirano

Podpisana pogodba o obnovi stavbe na Gregorčičevi 6 za potrebe ZD Celje.

Zdravstveni dom Celje je javni zdravstveni zavod, katerega ustanovitelj je Mestna občina Celje. Sedež zavoda je v Celju, Gregorčičeva 5. Zdravstveni dom Celje ima dolgoletno tradicijo. Njegovi začetki segajo v leto 1928, ko so medicinsko razgledani in v prihodnost usmerjeni strokovnjaki združili strokovno medicinsko in organizacijsko znanje. Cilj je bil jasen – dvigovati zdravstveno raven ljudi in ohranjati zdravje posameznika. To usmeritev skrbno upoštevajo pri svojem delu. Zagotavljajo strokovno kakovostne medicinske storitve, ki so uporabnikom prijazne. ZD Celje zagotavlja osnovno zdravstveno varstvo na primarni ravni vsem prebivalcem občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore, skupaj skoraj 64.000 občanom. Specialistične in druge zdravstvene storitve pa nudi zavarovancem in samoplačnikom širše celjske regije, ki šteje približno 240.000 ljudi. Tudi za to je pomembno  v kakšnih prostorih delujejo in kako blizu je to normalnim standardom  za izvajanje osnovne zdravstvene dejavnosti.

Po  kar  nekaj letih od izpraznitve  prostorov s strani Centra za Socialno delo in Delovnega sodišča  in  nekaterih drugih dejavnosti  iz zgradbe na Gregorčičevi  6 v Celju,  se bo le zgodilo, obnova  in kasnejša selitev dela zdravstvenega doma  Celje v obnovljene prostore. Obnova stavbe nasproti Zdravstvenega doma se bo namreč začela so bo začela  na začetku prihodnjega leta. Obnova bo financirana s strani zdravstvenega doma in mestne občine Celje.

Zato je danes, v četrtek na nek način pomemben dan za sam ZD Celje in za osnovno zdravstvo kot takšno. V četrtek je bila namreč podpisana pogodba s strani Alenke Obrul,  direktorice Zdravstvenega doma Celje in izvajalcem del, podjetjem Remont, ki ga zastopa direktor Matjaž Pavčnik ,  o obnovi stavbe,  ki jo  je  celjska občina  v celoti odkupila za potrebe zdravstvenega doma.  Tako bodo rešili prostorsko stisko in v prenovljeno stavbo prenesli številne storitve. Po besedah direktorice ZD Celje Alenke Obrul, bodo z obnovo zgradbe pridobili 2500 m2 dodatnega prostora. Objekt namreč ima  4 nadstropja. V pritličju bodo preselili fizioterapijo, v prvem nadstropju bodo naši svoje prostore za delo razvojne  ambulante za nevrofizioterapijo  in Center za krepitev zdravja. Drugo nadstropje je namenjeno pacientom  za duševno zdravje otrok in mladostnikom, podstrešje  pa tehnologijam ogrevanja, hlajenja in prezračevanja. Ker pa objekt po vseh normalnih razmišljanjih deluje  oziroma mora delovati ugašeno z bližnjo in daljno  okolico je potrebno urediti še kaj. Po besedah Bojana Šrota, župana MO Celje bo z prenovo  zajeta  tudi okolica, kot pravi, «  ne samo z ulične strani ampak  tudi z dvoriščne strani v parkovnem smislu  tja vse do žalostno zapuščene stavbe nekdanje srednje ekonomske šole, da bo prijetno za stanovalce v neposredni bližini in seveda tudi za uporabnike storitev zdravstvenega doma.

Prenova stavbe bo stala 3,3 milijone evrov sama prenovitvena dela se bodo začela januarja, končana pa bi naj bila v enem letu. 

Zaposlenim  v Zdravstvenem domu,  ki jih je danes 468 in zagotavljajo zdravstveno oskrbo prebivalcem iz občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore bo mnogo lažje delovati, funkcionirati n se pretežno osredotočati na samo strokovno delo kar je njihova primarna skrb in cilj,  boljše zdravstveno oskrbo  za populacijo za katero pravzaprav so tam kjer so,  v zdravstveni dejavnosti.

Tudi z pacientovega vidika, boljše se bo počutil v kolikor se bo zdravil ali  zadrževal v prostorih ki so pravzaprav prijetni normalni po človeški in po pacientovi plati.

V .K.T.

Mogoče vam bo všeč