Nekategorizirano

Dejan Kaloh: Janko Möderndorfer, predsednik parlamentarne preiskovalke, je pri vodenju izrazito pristranski

Na današnji novinarski konferenci je poslanec SDS mag. Dejan Kaloh spregovoril o delu preiskovalne komisije, ki jo vodi predsednik Jani Möderndorfer, ob čemer je poudaril, da predsednik komisije ne želi dopolniti ter razširiti preiskave na način kot to predlagamo v poslanski skupini SDS. 
»Že na začetku odreditve parlamentarne preiskave lanskega decembra je bilo videti, da bo predsednik te komisije Janko Möderndorfer prikrito pristranski oziroma maketno pristranski, sedaj pa je že jasno, da bo pri vodenju komisije odkrito pristranski,« je uvodoma dejal poslanec Kaloh. 

Nato je spomnil, da je Slovenska demokratska stranka že dvakrat v skladu z Zakonom o parlamentarni preiskavi in Poslovnikom o parlamentarni preiskavi, predlagala, da se akt o odreditvi parlamentarne preiskave, ki jo vodi nadomestni poslanec Jani Möderndorfer, dopolni in razširi. »Že 28. februarja 2019 je moj poslanski kolega in nadomestni član komisije Žan Mahnič obrazložil, zakaj se mora akt o parlamentarni preiskavi dopolniti in razširiti,« je še spomnil Kaloh in dodal, da je bil namen dopolnitve in širitve v tem, da se ugotovi politična odgovornost nosilcev javnih funkcij iz vrst Stranke modernega centra (SMC) in Socialnih demokratov (SD). »Obstajajo namreč kar močni sumi, da sta ti dve stranki in z njimi povezane pravne in druge osebe vplivale na poskuse domnevnega pranja denarja in domnevnega nezakonitega financiranja strank in kampanj v letih 2014 in 2018,« je pojasnil poslanec SDS in poudaril, da se v tem primeru pogovarjamo o morebitni politični odgovornosti posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za maketo 2. tira, ki jo je vodilo Ministrstvo za infrastrukturo. »Spomnimo, do nedavnega vidni član SMC in minister Jure Leben je ravno zaradi tega izredno dragega maketarskega posla v višini čez 130.000 evrov moral odstopiti,« je izpostavil poslanec. 

V poslanski skupini SDS so parlamentarno preiskavo želeli razširiti tudi s tem, da bi se ugotovilo morebitno politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za sodelovanje Agencije Futura pri projektu 2. tir, ki ga je vodila Vlada Republike Slovenije v referendumski kampanji. Prav tako smo, po besedah poslanca, želeli spregovoriti in ugotoviti morebitno politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem sklicu Državnega zbora odgovorni za posle z enormno visokimi zneski, ki jih je za Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajala Agencija Futura. »Šlo je za razvpito promocijo slovenskih izdelkov v višini prek 3 milijone evrov,« je spomnil Kaloh. 
In nenazadnje bi, po besedah poslanca, na preiskovalni komisiji morali spregovoriti ter ugotoviti tudi morebitno politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem sklicu Državnega zbora in kjer so se pojavili sumi o netransparentnih poslih v zvezi z reorganizacijo Centrov za socialno delo v vrednosti 340.000 evrov. Omenjeni projekt je vodilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj z Agencijo Pristop. »Skupni imenovalec teh netransparetnih in domnevno nezakonitih poslov je, da ožja državna uprava tem agencijam in njihovim pajdašem omogoča ogromen vir zaslužka. Ključno vprašanje pa je, če ta denar davkoplačevalcev nato pride nazaj kot prikrito oziroma nezakonito financiranje političnih strank,« je poudaril poslanec SDS. 

Kaloh je nato izpostavil, da smo zaradi pomembnosti predhodno izpostavljenih tem nato še drugič podali predlog za razširitev akta o odreditvi parlamentarne preiskave, in sicer minuli petek, 12. aprila na sami seji parlamentarne komisije. »A spet se ni nič zgodilo. Točka je bila sicer uvrščena na dnevni red, a je predsednik komisije, nadomestni poslanec, Möderndorfer dejal, da nima podlage, da bi se lahko ta širitev zgodila,« je dejal poslanec in dodal, da je predsednik komisije  Möderndorfer kot izgovor, da širitve ne izvede, navedel, da bi moral v teh primerih imeti v rokah izredno revizijo Računskega sodišča o navedenih poslovanjih. »Pri tem gre seveda za namerno zavlačevanje. Utemeljeni sumi so podani, v več zadevah potekajo policijske preiskave, minister Leben je že odstopil in pri vsem skupaj gre za namerno pokrivanje matične stranke SMC in koalicijske partnerice SD,« je poudaril Kaloh. Ob tem je še opozoril, da se je preiskovalna komisija, ki preiskuje financiranje SDS, ustanovila prav na podlagi člankov in televizijskih poročil. 

»Tukaj torej pride predsednik preiskovalne komisije Möderndorfer v dvojni paradoks. Prvi je v tem, da je ta lov na čarovnice oziroma na SDS bil osnovan na časopisnih člankih in sedaj Möderndorfer utemeljuje širitev preiskovalne komisije na SMC in SD z ugotovitvami Računskega sodišča. A če potegnemo analogijo: iz poročila Računskega sodišča za lanske državnozborske volitve je razvidno, da je SDS ravnala skladno z zakonodajo. Ugotovljene so bile manjše nepravilnosti, a Računsko sodišče ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker smo že v času revizijskega postopka izvedli ustrezne popravljane ukrepe,« je dejal Kaloh. »V tem kontekstu sklicevanja na neke revizije Računskega sodišča bi poslanec ter predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer svoje delo lahko že zaključil,« je bil jasen Kaloh. 

Poslanec je nazadnje dejal, da bomo v poslanski skupini SDS zaradi očitne  ignorance  in izigravanja Poslovnika ter zaradi evidentnega ščitenja SMC in SD razmislili o nadaljnjih korakih.

Mogoče vam bo všeč