Nekategorizirano

Dr. Milan Zver o sodni farsi v primeru dr. Milka Noviča spregovoril tudi v Evropskem parlamentu

Evropski poslanci so danes v parlamentu v Strasbourgu spregovorili o prihodnosti in viziji Evropske unije s predsednikom latvijske vlade Krišjānisom Kariņšem. Poslanci so na latvijskega predsednika naslovili vrsto pomembnih vprašanj, povezanih z aktualnim dogajanjem, ob besedah, da se »moramo drug z drugim pogovarjati, ne pa bojevati,« pa so mu namenili aplavz.
 Tudi evropski poslanec dr. Milan Zver je sodeloval v razpravi in latvijskega predsednika vprašal o njegovem mnenju glede spoštovanja vladavine prava in mehanizmov, ki bi jih morala Evropska unija v takšnih primerih uporabiti.

»Živite v državi, ki je tako kot država iz katere prihajam, tranzicijska in vprašanje vladavine prava je vselej pereče vprašanje. V Sloveniji je po veliki sodni farsi, ki se je imenovala Patria, izbruhnila še ena, ki se imenuje dr. Milko Novič in v kateri  je slovensko sodstvo po krivici obsodilo znanstvenika za umor,« je dejal dr. Zver in nadaljeval: »Verjamem, da imajo tudi druge tranzicijske države problem s pravosodjem, a vendarle vas sprašujem, ali menite, da bi Evropska unija morala posredovati v primerih, ko se zlasti v tranzicijskih državah kršijo temeljne človekove pravice in svoboščine, z nekim ustreznim mehanizmom?« je latvijskega predsednika vprašal evropski poslanec.

Dr.  Milan Zver je sicer predsedniku latvijske vlade izrazil spoštovanje, ker je postal predsednik vlade in to kljub temu, da je bil član zelo majhne, obrobne politične stranke. »Zbrali ste izjemno pomembno večino, da lahko danes učinkovito vodite latvijsko vlado. In vem, da ste jo zbrali zato, ker izžarevate zaupanje, verodostojnost, poštenost in pa zlasti kompetentnost,« je dejal evropski poslanec in dodal, da je zgodba latvijskega predsednika vlade zgodba o uspehu, enako kot je zgodba o uspehu sama država Latvija, katero vodi.

Predsednik latvijske vlade je v svojem odgovoru potrdil težave, ki jih imajo tranzicijske države. »Vem, kaj pomeni živeti brez demokracije in brez vladavine prava in to je nekaj, kar nihče ne sme izkusiti,« je dejal.

Slovenski evroposlanci Evropski komisiji: Kaj bo komisija storila glede očitnega tveganja kršitve vrednot EU v sodnem primeru Milka Noviča?

Slovenski evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin in Franc Bogovič so na Evropsko komisijo naslovili pisno poslansko vprašanje glede vladavine prava v Sloveniji in glede nedopustnih pritiskov vrha pravosodja na sodnike in sodne procese. Vprašanje je prednostno, zato mora Evropska komisija nanj odgovoriti v nekaj tednih.
Kot je v vprašanju navedel evropski poslanec je včeraj okrožno sodišče v Ljubljani v ponovljenem sojenju Milka Noviča oprostilo obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Oprostilna sodba je bila pričakovana, saj so nemški izvedenci pred tem ugotovili, da dNovič obtoženega dejanja ni mogel storiti. Sodnik je izkazal možnost povezave z drugim načrtovanim umorom na Kemijskem inštitutu, kjer so po njegovih besedah izdelovali tudi strupe, droge in eksploziv.

Zaskrbljujoče je dejstvo, na katerega je v izreku sodbe opozoril slovenski sodnik Zvjezdan Radonjić. Po njegovih trditvah je bil v času ponovljenega sojenja deležen hudih pritiskov, ker je želel zagotoviti pošteno sojenje. Takoj po prvih narokih so se začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in naj začne soditi, “kot je treba”. Kaznovanje sodnika naj bi predlagal tudi vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan.

Sporočilo pritiskov je bilo po sodnikovih besedah jasno: da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Prepričan je, da pritiski segajo v vrh pravosodja in da zaradi tega, ker je Noviču želel zagotoviti pošteno sojenje, nikoli ne bo napredoval. Pričakuje tudi suspenz.

Glede na vse navedeno slovenske evropske poslance iz vrst Evropske ljudske stranke zanima, kaj bo Evropska komisija storila v tem primeru očitnega tveganja kršitve vrednot EU, glede na to, da je zaradi manjših očitkov sprožila postopke po členu 7 PEU proti Poljski in Madžarski?

Mogoče vam bo všeč