Nekategorizirano

Danijel Krivec: Za sodnika na Splošnem sodišču EU moramo izbrati primernega kandidata

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec se je danes udeležil posvetovanja pri predsedniku republike Borutu Pahorju. S predsednikom sta spregovorila o možnih kandidatih za mesti sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu.
Spomnimo. Trenutno ni zasedeno nobeno od dveh sodniških mest, ki Sloveniji na tem sodišču v Luksemburgu pripadata. V lanskem letu sta za mesto sodnika na tem sodišču že kandidirala dva kandidata, in sicer Miro Prek ter Marko Pavliha, ki pa nista dobila ustrezne podpore. Miro Prek zaradi očitkov o spolnem nadlegovanju in nasilju nad sodelavko ni dobil zadostne podpore v DZ, Marko Pavliha pa junija v Bruslju ni prestal zaslišanja pred t. i. Odborom 255. Namreč postopek imenovanja sodnika je več stopenjski. Po tem, ko Državni zbor imenuje kandidata, mora le ta opraviti še zaslišanje pred omenjenim odborom, in če na odboru ne prejme podpore, ne more postati sodnik omenjenega sodišča.

Tokratni kandidati, o katerih so danes potekala posvetovanja pri predsedniku republike, so: Andrej Auersperger Matić, Nina Savin Bossière, Klemen Podobnik, Saša Sever, Jure Vidmar, Renata Zagradišnik, Anže Erbežnik in Ana Stanič.

Danijel Krivec je po pogovorih pri predsedniku republike v izjavi za medije dejal, da »v poslanski skupini SDS dokončne odločitve o tem, koga podpiramo, še nismo sprejeli. V prihodnje bomo tudi imeli še nekaj razgovorov s posameznimi kandidati.« Dodal je, da je bil razgovor s predsednikom republike kar dolg, vrtel pa se je predvsem okrog postopka in vseh zapletov, ki so se že dogajali in okoli zgodb, ki o aktualnih posameznih kandidatih odmevajo v medijskem prostoru. »Pri obeh je zavedanje, da bo država imela problem, če bo prišlo do podobnih težav kot se je zgodilo v primerih preteklih dveh kandidatov, kjer so se izven postopka zgodile anonimke, skozi zaslišanje in preizkus pa je kandidat izpadel. Strinjala sva se, da če se to ponovi, bo to pomenilo zelo slab signal in strinjala sva se, da je treba čim več narediti na tem, da resnično izberemo primernega kandidata, ki ne bo imel neke prtljage,« je povedal vodja poslank in poslancev SDS. Po njegovih besedah se bo takšnega ustreznega kandidata skušalo doseči »skozi vse možne preverbe.«

»Mnenja sem, da si ne moremo privoščiti tega, da posamezni kandidati resnično ne bi izpolnjevali pogojev in da je treba razrešiti dileme glede pridobljenih pravosodnih izpitov, izobrazbe,« je poudaril Danijel Krivec.

»Moje osebno mnenje je, pa tudi neka zdrava kmečka logika, da če pri nas sodnik sodi s pravosodnim izpitom, potem je pričakovati, da tudi kandidati za sodišče v Luksemburgu to izpolnjujejo,« je povedal Krivec in dodal, da pa se v zvezi s tem v javnosti pojavljajo različne dileme, zato »pričakujemo, da se bo to, ali je za omenjeno funkcijo nujen pravosodni izpit ali ne, razčistilo pred samim imenovanjem.«

Na vprašanje o tem, ali gre za dvome poslanske skupine glede posameznih kandidatov, je Krivec dejal, da govori predvsem o dvomih, ki se pojavljajo v medijih in ki so tudi v preteklem kandidacijskem postopku povzročili, da kandidati niso bili uspešni. »V Državnem zboru takrat ni bilo dilem, dileme so se postavljale v medijskem prostoru in tudi tokrat je bila izpostavljena ta dilema glede pravosodnega izpita. Mi dokončnih stališč glede kandidatov nimamo, pričakujemo pa, da se bodo te stvari razjasnile, da ne bo prišlo v nadaljevanju postopka do kakšnih težav,« je ponovil Krivec.

Dejal je še, da je poslanska skupina pogovore doslej opravila s šestimi kandidati, »vendar dokončne odločitve glede podpore še nismo prejeli, a jo bomo prenesli predsedniku republike, ko se bomo dokončno odločili.«

Vodja poslank in poslancev SDS je še dejal, da je glede tega, koliko kandidatov bo predlaganih Državnemu zboru, treba vprašati predsednika republike. Po besedah Danijela Krivca pa je zelo jasno zavedanje, da smo zaradi dveh spodrsljajev podedovali neko breme. »Na nas, poslancih, in na predsedniku republike je, da se postopek izpelje precizno, da ne bo prišlo do podobnih težav, kot smo jim bil priča v preteklosti, in da bo uspešno tudi končno zaslišanje,« je še izpostavil Danijel Krivec.

Mogoče vam bo všeč