COVID 19 bolnišnica pogorela. foto EPA
Balkan

Dan po tem:«V požaru v Tetovu v RS Makedoniji do tal pogorela improvizirana COVD 19 bolnišnica. Mrtvih 14 bolnikov. Odgovornih za to tragedijo ni. Uradno!«

Požar, ki je v Tetovu,  v Severni Makedoniji včeraj zajel improvizirano,  začasno bolnišnico za zdravljenje bolnikov s COVID-19, je zahteval številne smrtne žrtve. Bolnišnica je popolnoma uničena.  Žal tudi veliko število tamkajšnjih pacientov.

Po poročanju  MIA in drugih medijev v Makedoniji  in bližnjih držav, je umrlo najmanj 14 ljudi, še 12 pa jih je huje poškodovanih in število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo, poročajo oblasti v Skopju. Pri identifikaciji nekaterih žrtev bodo morali uporabiti analizo DNK, po prvih informacijah med umrlimi ni zdravstvenega osebja.

Požar je sicer izbruhnil včeraj okoli 21. ure in je v kratkem času uničil oddelek za covid-19. Sočasno so po  večjem delu države  potekale slovesnosti ob 30 letnici samostojne makedonske države.

Mednarodna javnost pošilja sožalne brzojavke, odgovorni in  najvišji predstavniki države pa mencajo in se prestopajo iz ene nogo na drugo preden spravijo kakršno koli tehtno besedo iz sebe.

V ogenj so poslali nekompetentnega in mlačnega predsednika države Steva  Pendarovskega, da zatrjuje v odgovorih na klice iz drugih držav, da po poročilih ki jih ima, ne kaže na možnosti podtaknjenega požara oziroma na vključenost  človeške napake  v tej tragediji.

Kako se odreagirali pristojni?

Po vsem svetu se ob takšnih okoliščinah  pričakuje odstop kot logična posledica in pietetna poteza, se pri  tam  krivda prelaga na drugega!  Ali bo kdo odgovoren za zgorele  bolnike?!

 V tej situaciji pa tudi ob nedavnih požarih v državi nič. Odgovorni so ob nedavnih gozdnih  požarov izražali pričakovanje omilitve požarov s pomočjo jutranje rose.

Prav tako kaže tukaj.  Do sedaj je z  Covid -19 umrlo več kot 6000 ljudi. Cepiva zamujajo zaradi vprašljivih zalog. Poraja in pojavlja   se 1000 zakajev,   na vse to pa nobenega  zato. Odgovora ni!  Ga ni ker ni odgovornosti. Ob tej   tragediji in nesreči  v modularni bolnišnici Tetovo, ki je vzela 14 življenj,  je šla kaplja čez rob.   Državljani zahtevajo odgovornost!

Venko Filipče-Minister Zdravja RSM- Premišljuje o odstopu!? foto-Vlada RSM

Glavna in seveda nekompetentna,  Minister za zdravje Venko Filipce in premier Zoran Zaev  po  ogledu prizorišča tragedije,  šla mimo trupel, fotografirala in posnela videoposnetke, ki ju skrbijo za občane, pobegnila od novinarjev. Brez izjav, brez odgovornosti. Le kam in ali sploh lahko zbežijo?

Kako se  drugje  po svetu odzivajo  ob  takšnih nesrečah? Kako to drugje počnejo  vlade in resorni ministri?

V Romuniji je premier Victor Ponta je odstopil zaradi požara v nočnem klubu v Bukarešti, v katerem je umrlo 32 ljudi. Državljani so zaradi niza škandalov več mesecev zahtevali njegov odstop. Požar   je  prispeval zadnjo kapljo ki je šla čez rob – in je odstopil .

Leta 2018 so v Grčiji bili  štirje odstopili zaradi požarov, ki so vzeli več kot 90 življenj.

Prav tako v   Kazahstanu je sledil odstop kazahstanskega obrambnega ministra  po požaru in seriji eksplozij v trgovini z orožjem, v katerih je umrlo 15 vojakov in gasilcev.

“Celotna vlada je odstopila”, je bila   izjava ministra Hamada Hasana v nagovoru novinarjem, ki je poudaril, da bo libanonski premier Hassan Daib uradni odstop vlade predal predsedniški palači. Odstop vlade je sledil  po veliki eksploziji v Bejrutu, v kateri je umrlo več kot 160 ljudi.

Odgovornost zdaj???

Za zadnjo tragedijo v Tetovu, ko je v požaru v modularni bolnišnici do smrti opeklo najmanj 14 bolnikov, ki so se zdravili in borili za življenje  s korono, je objektivno odgovoren javni uslužbenec minister za zdravje Venko Filipce.  Javnost to  pričakuje!

Pa vendar odstop je pri njih  neznan izraz! Izbrisano iz katerega koli slovarja ali političnega besednjaka!

Balkanizem je dober ščit pred vsem,  pri prevzemanju odgovornosti posebej.  Seveda ne bo nihče kriv za nič. Ta dva,  predsednik vlade niti ministra za zdravje » vsekakor« nista.

Le vprašanje je kako dolgo bodo še izkopavali svežo zemljo za grobove civilnih žrtev?

Čas je,  kot menijo tamkajšnji poznavalci, da nekdo iz te »Vlade« postane mož besede  in moški, da stopi pred javnostjo in prizna,  da je objektivno odgovoren prav on. Tega filma z takšnim koncem tam še niso videli. V dani situaciji tudi ni kaj dosti za pričakovati.

Obstaja bojazen,   da  bo za vse »kriv«Gruevski?!?  Ali  morda  Crvenkovski ?!?

Ob takšni zmešnjavi in pomešanosti  vsega ter odsotnosti  reda in odgovornosti je vse možno.

Teater makedonskega absurda aktualnega časa je zmožen »izpljuniti » takšen epilog. Le ljudskih in nedolžnih žrtev ne more vrniti v življenje.

Žalostno!

Vane T. Costa

Foto EPA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan