izobraževanjepredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenijatehnologija

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je 9. septembra članom odbora JURI predstavil prednostne naloge in cilje na področju pravosodja med slovenskim predsedovanjem

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je 9. septembra članom odbora JURI predstavil prednostne naloge in cilje na področju pravosodja med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Rdeča nit je zaščita človekovih pravic z vidika izzivov, ki jih prinašajo nove tehnologije in uporaba interneta.

Prednostne naloge na področju pravosodja vključujejo zaščito pravic otrok, vpliv uporabe umetne inteligence na temeljne pravice in svoboščine, dosje e-dokazi, pristop EU k Haaški konvenciji o priznavanju in izvrševanju tujih sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah, obravnava predloga Uredbe o odstopu terjatev za tretje osebe in digitalizacija pravosodja.

Z vso odgovornostjo moramo pristopiti k regulaciji umetne inteligence ter spodbujati sodelovanje med vsemi globalnimi akterji, ki ustvarjajo standarde za etično in na temeljnih pravicah slonečo umetno inteligenco. Želimo si, da bi služila v dobro človeštvu in mu prinašala blagostanje.

Marjan DikaučičMinister za pravosodje

Na področju pravosodnega sodelovanja v civilnih in gospodarskih zadevah je naša prednostna izbira pristop EU k Haaški konvenciji o priznavanju in izvrševanju sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah. Pristop bo okrepil dostop do pravnega varstva, saj bo vzpostavljen enotni sistem minimalnih pravil glede priznavanja in izvrševanja tujih sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah. Na ta način se bo okrepila tudi pravna varnost za podjetja in državljane EU, kar bo spodbudno vplivalo tudi na mednarodno trgovino in naložbe.

Minister je posebej poudaril pomen digitalizacije pravosodja. Pandemija covida-19 je pokazala, kako ranljivi smo na številnih področjih. Ravno digitalizacija in njen hiter razvoj sta nam omogočila, da smo poiskali nove poti in načine za ohranjanje delovanja družbe kot celote. To nam pomeni dodatno spodbudo in izziv za še nadaljnji hitrejši napredek na področju digitalizacije pravosodja.

Minister je napovedal virtualno konferenco na temo boja proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem iz sovraštva ter tudi učinkovite zaščite žrtev, ki jo Slovenija organizira v sodelovanju z Evropsko komisijo 28. oktobra letos. Naše izhodišče mora biti, da »kar ni dovoljeno v resničnem svetu, ne sme biti dovoljeno niti v virtualnem svetu,« je poudaril Dikaučič.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/predstavitev-prednostnih-nalog-pred-odborom-ep-za-pravne-zadeve/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Predstavitev+prednostnih+nalog+pred+odborom+EP+za+pravne+zadeve

 

Mogoče vam bo všeč