Nekategorizirano

Dan 29 – Koronavirus: Do danes opravljeno 10.980 testiranj, pozitivnih 341 oseb

Število potrjenih okužb s koronavirusom je po uradnih podatkih od včeraj naraslo za 33, danes je v Sloveniji 341 pozitivnih, testiranje so opravili na 10.980 osebah, so sporočili iz Kriznega štaba RS. Med vsemi potrjenimi primeri je 114 okuženih iz osrednjeslovenske, 56 iz jugovzhodne Slovenije, 55 iz savinjske, 31 iz podravske, 23 iz gorenjske, 14 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, dva iz zasavske in posavske regije. Pet obolelih je tujih državljanov.

Vlada je že sprejela prvi ukrep o omejevanju zbiranja in gibanja na javnih površinah. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je prepričan, da bo treba  odloku kmalu popraviti, vse pa izključno za zagotovitev dodatne varnosti. “Morda se bo že kmalu izkazalo, da bo treba omejitev gibanja omejiti tudi na nivo posamezne občine,” je dejal Hojs. Upravičeno, kajti še vedno vsi ne dojemajo in ne sprejemajo zadnje ukrepe. 

Tudi v Celju so tovrstne kršitve ukrepa o omejevanju zbiranja in gibanja prisotne na vsakem koraku. Marsikdo si kar ne more razložiti s svojim miselnim aparatom ali težko dojame, da se mora nečemu odpovedati, da bi se v preostanku ne odpovedoval ali imel kakršnega koli hendikepa na račun nepravočasnosti dojemanja stanja v danih okoliščinah. Junaštva v obliki zoperstavljanja vseh vrst imajo nasprotni učinek od želenega.

Prav zato so se v Javnem zavodu  Socio odločili za pomoč psihologinje.  V JZ Socio Celje nudijo psihosocialno pomoč za vse, ki se v tem času počutijo nemočne ali v stiski. Vsem, ki potrebujejo pogovor, nasvet ali pa samo toplo besedo, je že od ponedeljka dalje na voljo psihologinja in logoterapevtka Tanja Peček. Dosegljiva je na telefonski številki 031 350 344, in sicer vsak delovni dan, med 10. in 13. uro ter med 15. in 18. uro. V nujnih primerih je dosegljiva tudi izven tega časa. Doslej so se nanjo obračali predvsem starejši ljudje. Telefonskih klicev, pravijo  ni bilo veliko, vendar psihologinja pričakuje, da jih bo iz dneva v dan več.

V Šmarju pri Jelšah do sedaj 33 okuženih

Na Šmarskem koncu, v Domu upokojencev je do danes okužba s COVID-19 potrjena pri štirih zaposlenih in sedmih stanovalcih. Ti se zaenkrat počutijo, kolikor je v dani situaciji mogoče, dobro in razen rahlo povišane temperature drugih bolezenskih znakov trenutno ne kažejo. Tudi vsi zaposleni, ki so s potrjeno okužbo doma, poročajo o blažjih potekih obolenja. Zdravstveno stanje stanovalcev se poostreno spremlja. Pri petih stanovalcih se je danes pojavila povišana telesna temperatura in jim bodo odvzeti brisi. Navodila za obravnavo stanovalcev dnevno daje epidemiologinja. Včeraj so bili ponovno preverjeni vsi ukrepi, ki jih dom izvaja, in so po mnenju epidemiologinje pravi  in izvajani v največji možni meri.
Vodstvo doma je v stalnem stiku z občinskim štabom civilne zaščite in zdravstvenim domom.
Dom je včeraj prejel tudi pošiljko zaščitnih sredstev iz državnih blagovnih rezerv in s strani Ministrstva za zdravje, ki bo zadoščala za nekaj dni.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč