Nekategorizirano

Covid-19: Vsak nov dan prinese daljši seznam umrlih za novim koronavirusom, včeraj umrlo 30 bolnikov

V sredo je bio opravljanih 5.991 opravljenih testov, pri čemer so potrdili 1.685 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 28,13 odstotka, kar je nekoliko manj kot dan prej, ko je znašal 32 odstotkov. Umrlo je 30 bolnikov, kar je največ v enem dnevu. Skupno število smrtnih primerov se je od začetka epidemije tako povzpelo na 471.

Najbolj problematično območje glede okužb ostaja gorenjska regija, na tem območju so tudi večja žarišča v Kranju, Škofji Loki in Tržiču. Najnižjo 14-dnevno incidenco ima še vedno obalno-kraška regija. Število okužb se sicer v Sloveniji zmanjšuje in predvsem v zadnjih sedmih dnevih kaže, da so ukrepi prijeli, je na vladni novinarski konferenci aktualne podatke predstavil vladni govorec Jelko Kacin. Po zadnjih podatkih vsak novookuženi okuži naprej 1,11 človeka, kar je ugoden trend.

Sicer pa je poleg uradnega vladnega covid govorca Jeka Kacina na današnji vladni covid-19 novinarski konferenci sodeloval tudi vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Praktično v vseh slovenskih bolnišnicah se soočajo s problemom pomanjkanja zdravstvenega osebja. V UKC Ljubljana je bilo od začetka septembra okuženih 525 zdravstvenih delavcev. Zdravstveno osebje je izčrpano in na robu zmogljivosti. Kaže se pomanjkanje določene medicinske opreme, težave imajo  pri dobavi določenih zdravil.

O morebitni spremembi ukrepov za omejevanje epidemije naj bi danes popoldne člani vlade spregovorili na dopisni seji, je napovedal Jelko Kacin. Po Kacinovih napovedih bodo sicer veljavni ukrepi podaljšani, saj “pri teh številkah nobeno tveganje ni dopustno”. Dopušča pa možnost, da se bodo nekateri ukrepi spremenili. Danes javnost najbolj nestrpno pričakuje odločitev vlade o ukrepih na področju šolstva. Za ta teden so bile osnovnošolcem podaljšane počitnice, v prihodnjem tednu pa naj bi ti nadaljevali pouk bodisi na daljavo bodisi v šolskih klopeh.

V enotah Doma za starejše Rakičan na novo okuženih 31 oskrbovancev
Stanje v soboški enoti Doma starejših Rakičan, kjer je bilo z novim koronavirusom okuženih 11 oskrbovancev, se umirja. Medtem pa so v njihovi enoti pri Svetem Juriju potrdili 28 novih okužb, od teh šest pri zaposlenih, v matični enoti v Rakičanu pa devet novih okužb med oskrbovanci.

Od začetka epidemije novega koronavirusa je bilo v Sloveniji ob 386.549 testih okužbo na koronavirus potrjenih v 41.093 primerov, število okuženih na 100 tisoč prebivalcev pa se je v zadnjih 14 dneh povzpelo na 1.118. Trenutno imamo v državi 23.432 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 1.023 ljudi, od tega 161 na intenzivni negi. Včeraj je bilo na novo hospitaliziranih 128 ljudi. V domačo oskrbo so odpustili 60 bolnikov, je razvidno s sledilnika za covid-19.

Mogoče vam bo všeč