Nekategorizirano

COVID-19 ne izbira – mladi, bodite previdni

Francija je zavita v črnino. Za koronavirusom je umrlo komaj 16-letno dekle!

Neverjetno, a resnično. Francija, ki je peto največje žarišče koronavirusa na svetu in je tam do sedaj umrlo 1696 ljudi, žaluje za najmlajšo žrtvijo. Umrlo je namreč 16-letno dekle Julie.

Sprva je bil je samo kašelj, zdravili so jo s sirupom in inhalacijami. Čez nekaj dni občutila zasoplost. “Ni bilo tako hudo, vendar je imela težave z zastajanjem sape,” se je spomnila mati. Toda takrat se je pojavljanje kašlja začelo pogosteje, zaradi česar je Julija odšla na posvetovanje k zdravniku. Splošni zdravnik je ugotovil slabo dihanje iz zasoplost. Odločil se je poklicati službo nujne medicinske pomoči, a so namesto njega prišli gasilci.

V rokavih, maskah in kombinezonih so mlado žensko odpeljali v najbližjo bolnišnico v mestu Longjumeau v mestu Essonne (18 km južno od Pariza). Pod kisikovo masko je morala nositi tudi papirnato masko. Po pregledu CT, je bilo zaznati nekaj pljučnih motnosti, a nič resnega.

Čez noč so Julie v respiratorni insuficienci premestili v otroško bolnišnico Necker v Parizu. Izvedena sta bila še dva preskusa COVID-19. Julie je bila sprejeta na intenzivno nego. Nastanila se je v majhni sobi z modrimi stenami in tapetami medvedka.

Popoldan je bilo z Julijo slabo. Govorila je, a se hitro naveličala: “Čutim bolečino v srcu,” je dejala.

Zatem so prišli  rezultati zadnjih dveh testov COVID-19 in so pokazali negativno stanje.

Kmalu zatem so začeli odpirati vrata spalnice. Medicinske sestre niso več nosile obleke. Zdravnik je dvignil palec in povedal, da je v redu, zdelo se je, da se je Julie izognila najhujšemu.

A šele pozno zvečer so prišli rezultat prvega testa, opravljenega v bolnišnici Longjumeau. Julie je bila pozitivna na COVID-19 in njeno stanje se je poslabšalo, morali so jo intubirati.  Nihče ni mogel verjeti, da je to res. In zakaj so ti rezultati prišli tako pozno, nihče ne ve.

Že na začetku so sicer povedali, da virus ne vpliva na mlade. V to so verjeli vsi.

Po besedah ​​generalnega direktorja za zdravje, profesorja Jérômea Salomona, ki je napovedal smrt deklice v četrtek zvečer, je Julie zbolela za hudo obliko virusa, ki je menda izjemno redka med mladimi. Njeno telo je izgledalo popolnima sivo.

Ko je v sredo okoli 13. ure v bolnišnico prišla mama z najstarejšo hčerko, je bila Julie že mrtva. Dotaknila se je z roko. “Koža je bila še topla,” se je spomnila. Sestra jo je božala po čelu. In potem so ji takoj rekli, da je ne bodo več videli, protokol v času epidemije pa strog.

Prav tako ni bilo mogoče zbrati dekliških stvari, saj je treba vse zažgati. Vendar je družini vseeno uspelo obdržati krstno zapestnico. Truplo Julie leži v mrliški bolnišnici Necker, kjer bo ostalo do pokopa, načrtovanega čez nekaj dni. Kot previdnostni ukrep ne bo slovesnosti, na pokopališču pa bo dovoljeno le deset ljudi.

In zgodba iz Francije nas lahko marsikaj nauči. Velja za vse, a še posebej za mladino:
Bodimo previdni, upoštevajmo pravila in predvsem OSTANIMO DOMA!

Delite članek naprej!

Mogoče vam bo všeč