Nekategorizirano

COVID 19 in po njem: «Turizem lahko računa na dodatno pomoč države – to pa ne pomeni zaspati in čakati«?

Danes je zasedal prvič novoustanovljeni strokovni svet za turizem, ki ga vodi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki predlog dodatnih ukrepov za pomoč turizmu po obdobju epidemije. V prihodnjih dneh bo svet skupaj s predstavniki nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravil predlog zaščitnih standardov, ki bodo določali izvajanje gostinskih in turističnih storitev. Lepo.  To je bilo jasno že pred tem.

Kako  je sedaj?

Ta trenutek je stanje ne tič ne miš. Ustavilo se je za zimsko sezono v drugi  polovici drugega polčasa. Eni so imeli pozitivni rezultat  samo ko se tekma ne konča to ne more biti uradni rezultat. Četudi bi ostalo takoj se to vse skupaj razvodeni in i nič  od vsega prej doseženega če tekme ni konec, Veliko število zaposlenih v turizmu ki menjuje delo in gre iz zimske v poletno sezono  nima nič pred seboj,dela  namreč. Ta segment zaposlenih v segmentu turizma je spregledan , bolj rečeno ni zajet v nobenem izračunu.  Poletna sezona se bo začela  kar na sredini. Resničnega zagona , pravega in polnokrvnega pa ni za pričakovati oziroma ni podlage še manj pa kar zbobnati na  počez in se iti sezono. Sezona ki je nami je  zamujena. Ne smemo si dovoliti jo »ubiti«. Ampak ohraniti tistega iz česar bomo delali tudi v bodoče turizem in sezone v njem. Turizem ne bo opomogel, če se bo delalo tako da bi  eden mimo drugega. Zdaj se morajo   stakniti glave skupaj in krizne razmere izkoristiti za iskanje rešitev. Najprej za letošnje leto.

Kako pa in na kakšen način?

Ta trenutek je potrebno izkoristiti za iskanje inovativnih rešitev in storitev« To pomeni predvsem ne sedeti križem rok in graditi na malodušju in prizadetosti. Videti vsakega posameznika v obliki kreatorja lastne prihodnosti v turizmu in se premakniti iz cone,  ki je komfortna je pa sočasno neustvarjalna.  Po nekaterih ocenah bi lahko okrevanje po epidemiji in krizi, povezani z njo, trajalo še vsaj naslednjih pet let. V tem času se spremeni marsikaj. Lahko se utrdi tudi tako imenovani  in med turističnimi delavci in misleci  »butični« turizem. Turizem računa na dodatno pomoč države«. Pomoč  bi šlo smeri podaljšanja veljavnosti že sprejetih ukrepov za ohranitev delovnih mest v turizmu in zagotavljanje likvidnosti podjetij, svet pa bo vladi predlagal tudi oblikovanje dodatnega vira za nepovratne kredite za pokrivanje obratovalnih stroškov v turizmu.

V kolikor bodo znali zagrabiti vsi ki turizma delajo   uspešnega kot je do sedaj bodo znali v bodoče. Tisti ki bodo predvsem kalkulirali  in gradili na pričakovani pomoči  ne pa na novem pristopu bodo kmalu zastali in obstali.

Dobre zgodbe se morajo ohraniti pri življenju  in jim pomagati, da bodo preživele to zares težko leto. Turizem bo v prihodnje drugačen, od samih njih  bo odvisno, ali se bodo dejavniki v turizmu  na nove razmere in nove navade znali pravočasno prilagoditi.

Tudi ko ni gosta je treba videti kako lahko zapolnijo zmogljivosti z vsebinami.

To je sedaj nujno. Kdor bo zmogel bo tudi jutri in pojutrišnjem tukaj!

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč