Nekategorizirano

Član volilnega odbora: “Kako sem izdal belorusko ljudstvo, s prevaro in z goljufijo priboril volilno zmago Lukašenku”

Članica volilnega odbora enega od volišč  v Minsku med predsedniškimi volitvami v Belorusiji  9. avgusta je dejala, da je bila pred zaprtjem volišč pozvana, naj podpiše dokument s končnim nizom glasov, poroča Associated Press.

Še en član volilnega odbora, ki je opozoril na nepravilnosti pri štetju glasov, je bil odpuščen takoj, ko je temu nasprotoval.  Član volilnega  odbora na volišču v mestu Vitebsk je podpisal dokument s ponarejenimi volilnimi rezultati v korist predsednika Aleksandra Lukašenka in pozneje obžaloval  svojo izdajo  zaupanja volivcev.

Sto tisoči Belorusov, ki verjamejo, da so predsedniške volitve, na katerih je Lukašenko prepričljivo zmagal, že tri tedne protestirajo. Oblasti so protestnikom  odgovorile in se zoperstavile z vsemi razpoložljivimi policijskimi silami, specialnimi službami in vojsko. “Policija v zaščitni opremi je v petek vdrla na shod in s tovornjaki odstranila in zaprla  stotine protestnikov.

Associated Press je govoril s člani volilnih odborov, ki so povedali, da so videli, da je glasovanje ponarejeno ali da je pod pritiskom, da se ponarejajo rezultati v Lukašenkovo ​​korist.

Lukašenkova nova zmaga se je mnogim očitno zdela neverjetna. Več deset tisoč ljudi se je zbralo  na protestu  njegove glavne nasprotnice, nekdanji učiteljici angleščine Svetlane Tihanovskaje.  Ta je za predsednico   kandidirala namesto moža Sergeja, priljubljenega opozicijskega blogerja, ki je bil pridržan pred volitvami. Nato je Tikhanovskaja združila razdeljeno opozicijo, tako da se je osredotočila na gospodarska vprašanja, Lukašenko pa je ignoriral pandemijo korona virusa.

Kljub temu je osrednja volilna komisija Belorusije sporočila, da je Lukašenko na volitvah osvojil 4,6 milijona glasov ali 80 odstotkov vseh glasov. Po podatkih volilne komisije je Tihanovskaja osvojila le 588.000 glasov ali 10 odstotkov.

Pričakovan rezultat

Opozicija je pričakovala takšen rezultata volitev. Ni jih bilo  volitve od prevzema oblasti  s strani Lukašenka leta 1994, da niso bili obdolženi ponarejanja volilnih izidov. Prav zaradi tega se je dobro pripravila za avgustovske predsedniške volitve. Opozicija je pripravila in podučila neodvisne opazovalce in člane volilnih odborov na voliščih da prijavljajo  nepravilnosti in kršitve volilnega zakona.  Za ta name so odprli spletno stran na katero bi lahko volivci pošiljali  fotografije in njihove volilen listke da bi kasneje primerjali  stanje med posnetim in zbranim ter »uradno« objavljenim. Aktivisti ki so spremljali volitve so v svojem volilnem poročilu povedali in napisali da so zaznali številne nepravilnosti, kršitve in  primere ponarejanja  rezultatov v 24% volišč od 5767  volilnih mest. Prav tako navajajo v svojem poročilu da so analizirali  skoraj četrtino od vseh volišč v državi in že tam bi naj imela Tikhanovskaja 471 tisoč glasov.

Članica volilnega odbora na volišču v Minsku V. Artihovskaja, pravi da še dan danes ne pozna rezultate volitev na njenem volišču zato ker do sedaj sploh niso bili objavljeni.Od en so zahtevali da podpiše dokument protokol kjer so skupaj sešteti rezultati volitev na volišču preden do bile volitve zaključene, rubriko za preštete glasove da mora pustiti prazno. Po zahtevku  in začetku ponovnega štetja ter zlaganja listkov z drugim zaokroženim kandidatom na kupček d Lukašenka, je bil odločena da tega protokola ne bo podpisala. Ni so ji dovolili da ona prešteje določeno število glasovnic.  Rezultati s tega volišča niso bili podpisani od vseh članov volilnega odbora, Njena vest je bila čista ob dohodu, pravi 30 letna članica volilnega odbora.

Številne nepravilnosti

Vadim Koržikov, prav tako član volilnega odbora v Minsku, sploh ni smel podpisati protikol, poročilo z volišča, prej je bil odstranjen , oziroma tako potem ko je ukazal na nepravilnosti pri preštevanju glasov. Ta dvajsetletni študent je kasneje pred novinarji  povedal da ej na istem volišču Tikhanovskaya imela petkrat več glasov kot Lukashenkom. »Enostavno to je velika napak in kršenje pravice državljanov do poštenih volitev« drugače to ne morem imenovati je obžaloval stanje na volitvah taisti študent.

Andrej Gnidenko, član volilnega odbora iz mesteca Vitebsk na severovzhodu države,   bi naj podlegel pritiskom in podpisal ponarejen protokol. Kot je izjavil za AP, in pokazal ponarejen protokol na katerem je imel Lukashenko 488 glasov Tikhanovskaya 156, čeprav meni da je  kandidatko glasovala bistveno več ljudi. Rezultat bi naj bil pripravljen prej, šteli so samo zaradi predstave za ljudi. V trenutku so prenehali šteti  ker so vedeli da očitno sami sodelujejo pri prevari volivcev. SAM obžaluje svoje početje.

Vsi smo bili depresivni nekaj dni. Jaz  nisem mogle zdržati več kot udeleženec falsifikator volitev. Prevaral sem  in izdal beloruski narod, zato sem javno spregovoril.  Pravzaprav nihče ne pozna pravih, resničnih rezultatov, vedo pa vsi da je prevara.

Nič od ponovnega štetja

Državni volilni odbor je zavrnil vse  zahteve in pritožbe kandidatov po ponovnem štetju glasov, sam Lukashenko pa je zavrnil kakršnokoli možnost po ponovnem odhodu na volišča.

Rezultate volitev ni priznal nobeden od preostalih štirih kandidatov. EU in ZDA so označile volitve kot krivične in nesvobodne, zunanji ministri EU pripravljajo sankcije za visoke beloruske funkcionarje, Litva Latvija in Estonija, so nevezano na odločitev zunanjih ministrov držav EU so že uvedle sankcije in jih že izvajajo. Beloruski ljudje so pripravljeni iskati pravico in vztrajajo   da se konča z volilnimi prevarami. Vsak pravi glas ki je šel z prevaro  na napačno stran iz za napačnega  človeka je vreden borbe in protestov beloruskega naroda.

Mi vemo da to  prevaro in ukradenih volitev in glasov ljudje ne bodo pozabili. To kar se je zgodilo se ne sme  v pozabo kar tako. Boriti se za pravičen rezultat  je legitimno, potrebno in vredno vseh naših protestov, je dejal  advokat in predstavnik Tikhanovskaye in njenih zaveznic in zaveznikov v tem boju.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč