Nekategorizirano

Celje: »Poletje v Celju uspelo v vseh pogledih in preseglo pričakovanja. Covid 19 nemočen da bi preprečil uspeh prireditelj

Tradicionalno dogajanje v sklopu Poletja v Celju, knežjem mestu 2020 so uspešno pripeljali do konca. Navkljub številnim omejitvam so izpeljali večino načrtovanih dogodkov, ki so bili med obiskovalci dobro sprejeti. Na Zavodu Celeia Celje, ki je pripravil osrednji program in ga v celoti izpeljal v skladu s smernicami NIJZ, so posebej zadovoljni s poletnim obiskom Starega gradu Celje, programa Žive zgodovine ter drugih vsebin na gradu, kot so razstave in grajska tiskarna.

Od uradnega odprtja Poletja v Celju in Poletne muzejske noči 22. junija pa do 31. avgusta smo v Celju izpeljali skoraj 200 dogodkov, nekaj smo jih morali odpovedati oziroma prestaviti zaradi slabega vremena. Odziv Celjank in Celjanov, pa tudi drugih obiskovalcev, je bil zelo dober, saj se je v letošnjem letu pokazalo pomanjkanje dogodkov zaradi ukrepov v zvezi z omejevanjem širjenja korona virusa. Precej pohval so prejeli za izbor izvajalcev, saj smo dali veliko pozornosti lokalnim, celjskim umetnikom, glasbenikom ter kulturnikom.

 V Celju so z letošnjo poletno turistično sezono glede na razmere in glede na pesimistične napovedi za poletje zelo zadovoljni. Obisk atrakcij, kot je Stari grad Celje, je presegel vsa pričakovanja, že v maju so namreč zabeležili na Starem gradu Celje 34-odstotni lanski obisk, obisk se je  stopnjeval tako v juniju (52% lanskega obiska), v juliju smo dosegli 84% lanskega obiska, v avgustu 70% lanskega obiska. Spremenila se je struktura v prid domačim gostom. Dober obisk  beležijo tudi v obeh muzejih, Muzeju novejše zgodovine Celje in Pokrajinskem muzeju Celje, kot tudi na Celjski koči, kjer so letos odprli novo outdoor aktivnost – zipline. Dober obisk atrakcij in dnevnega turizma so pričakovali, ker smo predvidevali, da se bodo domači gostje v poletni sezoni zadrževali oziroma prenočevali  v zdraviliščih oziroma termalnih centrih okrog Celja in v zelenih lokacijah, zato se je že v maju začelo z intenzivno digitalno promocijo za obisk Celja.

 Najbolj obiskano turistično atrakcijo Stari grad Celje je sicer v juniju, juliju in avgustu obiskalo 19.599 ljudi. Junija je grad obiskalo 4095 ljudi, julija 6644 in avgusta 8860. Med tujimi obiskovalci gradu prednjačijo Nemci, Avstrijci, Madžari, Nizozemci in Čehi.

 Posebej dobro obiskan je bil grad ob sobotah in nedeljah, ko je Stari grad Celje prevzel srednjeveški duh s programom Žive zgodovine. Obiskovalci, predvsem najmlajši, so nadvse uživali v druženju z vitezi, grajskimi damami, dvornimi glumači ter pravih srednjeveških spopadih. Ob sobotah in nedeljah je grad obiskalo 6992 ljudi, julija 3041 in avgusta 3951, po naših podatkov večina ljudi prav zaradi Žive zgodovine. Iz prve roke lahko povem da je bilo več kot odlično, poučno in potrebno to videti in doživeti.

 V septembru se bo  nadaljevalo z brezplačnimi vodenji. Ob sobotah bodo lokalni vodiči udeležence popeljali po mestnem jedru, ob nedeljah pa po Starem gradu Celje.  Mnogo zanimivih stvari, vsebin, dogodkov povezanimi  z posameznimi objekti, poslopji pa še na zanimiv način predstavljeno. V septembru in v primeru lepega vremena celo v oktobru bodo nadaljevali s programom Žive zgodovine.

Dolgoletna prizadevanja za primeren način oživeti določene vsebine iz bogate Celjske mestne zgodovine počasi zaseda mesto  ki mu pripada. V »prvo ligo« s katero ljudje  od blizu in daleč od doma in iz tujine  zvedó in ponesó s seboj doživetje ki je njihovo ki pa ga lahko priporočajo kot nekaj   kar mora biti  »nujna« sestavina ob obisku Celja.

 Le tako naprej!

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč