Nekategorizirano

Civilna iniciativa Gederovci: Če se bo ignoranca ministrice Bratuškove in Šarčeve vlade nadaljevala, 2. decembra zapora ceste

Dve desetletji sta od tega, ko je država prekategorizirala cestna odseka Gederovci – Murska Sobota in Gederovci – Petanjci iz regionalne v državni cesti. In to je praktično tudi vse, kar je doslej država storila za odseka, ki od mejnega prehoda z Avstrijo peljeta proti turističnima centroma v Moravskih Toplicah in v Radencih. “Marsikateri tuji turist se preprosto obrne, zgrožen nad stanjem cestišča,” je bilo slišati na tiskovni konferenci Civilne iniciative Gederovci, na kateri so opozorili na nevzdržno stanje na obeh cestnih odsekih. Mimogrede, dnevno se po cesti Gederovci – Murska Sobota prepelje več kot 5500 vozil, od tega je veliko težkih tovornih vozil, ki še dodatno uničujejo cestišče.

Zakaj Civilna iniciativa, ki je povezala prebivalce šestih vasi skozi katere potekata problematični cesti, Murski Petrovci, Sodišinci,  Gederovci, Krajna, Vanča vas – Borejci in Rankovci. Država, konkretneje ministrstvo za infrastrukturo in vlada Marjana Šarca sta preprosto snedli besedo, saj so iz novembra 2017 sprejetega nacionalnega programa obnove cest, vanj sta bila umeščena tudi odseka Gederovci – Murska Sobota in Gederovci – Petanjci, v pred kratkim osveženem programu rekonstrukcij oba odseka preprosto vrgla ven.

Povedano drugače, rekonstrukcija omenjenih cest se z novim načrtom države ponovno prestavlja, in sicer za cesto Murska Sobota – Gederovci iz leta 2020 v obdobje 2022-2024, za cesto Petanjci – Gederovci pa iz leta 2022 na obdobje 2024-2026. “To je za nas nesprejemljivo, saj sta oba odseka v izredno slabem stanju in se vozišče iz leta v leto še poslabšuje, ker se promet  stalno povečuje, bankine so slabo vzdrževane, ob obeh cestah pa manjkajo površine za kolesarje in pešce, zato varnost ni zagotovljena, kar pričajo tudi številne nesreče predvsem na odseku Murska Sobota – Gederovci,” je dejal predsedujoči CI Franc Gibičar.

Predstavniki krajevnih skupnosti v civilni iniciativi so še poudarili, da je le  vprašanje časa, kdaj bo prišlo do kakšne tragedije, saj omenjeni cesti nista primerni niti za kolesarje, kaj šele osebni promet in tovorna vozila.  Ministrico Bratuškovo in predstavnike vlade pozivajo, da naj pridejo v Prekmurje in se osebno prepričajo kakšne ceste imamo tukaj. Še več, od Dejana Židana, predsednika DZ, ki živi v Murski Soboti in so ga v DZ izvolili Prekmurci, bi pričakovali, da bo kaj storil za svoje volivce, ne pa da so ga le polna usta. 

V civilni iniciativi od države zato zahtevajo, da se loti takojšnje rekonstrukcije obeh cest in da država prevzame vso finančno breme rekonstrukcijoe, to pa je za 10 kilometrov okoli 20 milijonov evrov. Župan občine Tišina Franc Horvat, ki podpira civilno iniciativo: “Mi ne moremo zagotoviti varne poti otrokom, kolesarjem in pešcem, prenova je nujno potrebna in hvala bogu, da še ni prišlo do kakšne hujše tragedije!” Ob tem je dodal, da je višina potrebnih sredstev za cesto Murska Sobota – Gederovci ocenjena na 9,8 milijona evrov, za cesto Petanjci – Gederovci pa 9,6 milijona evrov, kar je občutno prevelik zalogaj za občino. 

				franc horvat župan občine tišina			 Franc Horvat, župan občine Tišina

O razlogih zakaj zahteva, da država v celoti pokrije strošek rekonstrukcije obeh cest, Franc Horvat, župan Tišine: “Pravkar smo v zaključku investicije za cesto Murska Sobota – Tropovci, kjer je bila višina sredstev 3,5 milijona evrov, naša občina pa je sofinancirala 700 tisoč evrov, kar znese okoli 20 odstotkov. V primeru sofinanciranja rekonstrukcije obeh problematičnih cest bi to pomenilo 4 milijone evrov, kar mi nikakor ne moremo zagotoviti, saj znesek presega letni proračun občine.” 

Zakaj je država obnovo obeh odsekov preložila, župan Horvat ne ve, zato je ministrici Bratuškovi poslal zahtevo po sestanku: “Na odgovor čakamo že več kot štiri tedne. Občutek imam, da nas ima Bratuškova za norca, vlada pa je še enkrat pokazala, da so problemi Prekmurja in Prekmurcev zanjo drugorazredna tema!”

Že jutri bo civilna iniciativa pripravila sestanek z vaščani šestih vasi, sprejete zaključke bodo posredovali na Ministrstvo za infrastrukturo. In če bo tudi ta apel naletel na ignorantstvo alenke Bratušek, za v ponedeljek, 2. decembra  civilna iniciativa napoveduje protestno zaporo krožišča v Gederovcih.

Mogoče vam bo všeč