Nekategorizirano

Cinkarnarji ves konec tedna izdelovali zaščitne maske

Okoliščine, ki jih imamo od pojava koronavirusa, dajejo včasih sliko, ki je ne poznamo ali je nismo želeli poznati. Dnevno zvemo, da velikemu številu ni pogodu, da so ukrepi kar se gibanja tiče rigorozni, da jih omejujejo, do tega da jih namerno izigravajo, do tega  da se na nasprotni strani pojavljajo nesebični ljudje, ki pomagajo pomoči potrebnim in še mnogo podobnih situacij.

V preteklem vikendu, po poročilih policije, je bilo več klicev na policijo o dogodkih s katerimi se krši odlok o prepovedi zbiranja na javnih površinah. Posebej so »zanimivi« bencinski servisi, še bolj če je v kakšnem odročnem oziroma manj prometnih lokacijah glede na stanje in prepovedi,  ki jih navajajo v odloku. Policisti odsvetujejo zbiranje in posredujejo prijavo v kolikor zares izpolnjujejo elemente  kršitve odloka.

Kaj pa gospodarske družbe  ki morajo in delajo brez prekinitve?

So podjetja in gospodarski subjekti ki v tem času delajo, morajo delovati in so od strateškega interesa države v času krize ali še bolj za čas ko bo kriza okoli koronavirusa mimo. Med temi je zagotovo Cinkarna iz Celja.

Poleg tega pa je nadaljevanje proizvodnega procesa v Cinkarni  pomembno za ohranitev delovnih mest in stabilnosti gospodarstva po koncu epidemije. A hkrati v podjetju delajo vse, da zaščitijo zaposlene pred morebitno okužbo s koronavirusom. Ker je dobava zaščitnih sredstev upočasnjena, posebej iz uvoza, so  se pretekli konec tedna  skupina sodelavcev  poznih nočnih urah izdelali  prototip in začeli  z šivanjem  zaščitne maske za cinkarnarje. Najprej so namenjene tistim, ki so zaradi narave dela najbolj izpostavljeni medsebojnim stikom, hkrati pa delajo v enoti, za katere zaustavitev potrebujemo 12 do 14 dni.

Ker je trenutno izjemno težko dobaviti ustrezno opremo ali materiale za izdelavo mask, se je v soboto organizirala skupina strokovnjakov v podjetju in preko video konference iskala načine za dobavo materiala in njihovo ustreznost. Izdelan je bil prototip in delo se je lahko začelo.

Maske so v nedeljo do poznih ur šivali prostovoljci, zaposleni v podjetju oziroma njihovi svojci. Predvidoma  od danes naj bi dobavili še več materiala, da bodo lahko maske začele šivati tudi poklicne šivilje.

Maska z možnostjo menjave filtra vsakih nekaj ur

»Vsaka sešita maska je tri slojna. Dva sloja sta prepognjena, nanju pa je prišit žep, v katerega za dodatno varovanje vstavimo filter. Tega posameznik po nekaj urah odvrže in zamenja z novim. Ker včeraj trgovine niso bile odprte in filtrov ni bilo možno kupiti, smo si pomagali z zelo finim filter papirjem, ki ga sicer uporabljamo v laboratoriju in nosi oznako modri trak. Preko zunanjega izvajalca smo včeraj okoli poldneva prevzeli še jeklen trak za čim boljše prileganje obrazu uporabnika

Dinamika dela prilagojena aktualnim razmeram

Narava dela v podjetju ne omogoča, da bi vsi zaposleni delali od doma, zato smo sprejeli vse priporočene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Z delom nadaljujejo, dinamiko pa prilagajajo trenutni situaciji, zaposlene pa še naprej sproti obveščajo o sprejetih ukrepih za preprečitev možnosti širjenja okužbe in doslednem upoštevanju dogovorjenega.

SB Celje sprejema bolnike okužene z Covidom 19. Okužena bolnišnična zdravstvena delavka.

V Celjski bolnišnici kjer so od včeraj naprej začeli sprejemati obolele-okužene z koronavirusom, so še sprejeli že tretjega pacienta, potem ko so sprejeli prvega včeraj dopoldne. Vsi so nameščeni na običajnem oddelku kjer zdravijo bolnike z COVID 19. Prav  tako navajajo iz SB Celje o okuženosti zdravstvene delavke v bolnišnici, ki pa je doma v samoizolaciji. V Celjski bolnišnici  imajo že sedaj pripravljeno 35 postelj za intenzivno nego ter še 140 postelj za običajno zdravljenje z Covidom 19. Sicer pa število postelj lahko   je spremenljivo in je odvisno od dodatne opreme ki jo rabijo, in kot vemo , pa jo ta trenutek nimajo v SB Celje in jo pričakujejo iz tujine. Slovenija pa je, kar se stanja z virusom tiče, prešla v drugo fazo  epidemije, v kateri je vključenih poleg dveh UKC, Ljubljana in Maribor še pet  regijskih bolnišnic, med katerimi je Splošna bolnišnica Celje.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč