Nekategorizirano

Celjski pust in številne maske dodobra zapolnili celjske ulice in trge

Letošnji pust v Celju je na ulice mestnega jedra in Krekov trg pritegnil okrog 2000 obiskovalcev, med njimi je bilo veliko izvirnih mask, najboljše med njimi je Zavod Celeia tuid bogato nagradil.

Pustne maske so se zbrale na Trgu celjskih knezov in nato v pustni povorki v spremstvu kurentov iz KUD Kurent 2000, ob spremljavi pihalnega orkestra Celja ter družbi kočije ranča z ranča Shire krenile po ulicah mestnega jedra do Krekovega trga, kjer je bilo osrednje pustno rajanje s skupino Malibu in Malim Bujem, ki je skrbel za dobro voljo, nagajivost in norčavost.

 

Zavod Celeia Celje je poskrbel za lepe nagrade v obliki mestnih darilnih bonov Dobimo se v mestu, med gostince in trgovce ter sodelujoče maske je razdelil bone v skupni vrednosti 1700 evrov, partnerji Celjskega pusta pa so priskrbeli številne nagrade. S tem bodo tudi v dneh ko bo pust v drugih, bolj nezemeljskih dimenzijah dodatno popestrili utrip v starem mesnem jedru.

Trgovine in lokale je žirija izbirala na podlagi izvirnosti pustne ponudbe, maskiranja osebja, okrasitve lokala in splošnega vtisa. Ocenjevalno komisijo so sestavljali predstavniki Zavoda Celeie Celje, Turističnega društva Celje, Muzeja novejše zgodovine Celje in medijskega partnerja. Za svojo izvirnost so bili tudi nagrajeni.

Za najbolj izvirno skupinsko masko je žirija izbrala Palčke pomagalčke, ki so prejeli darilne bone  v vrednosti 500 eurov. Na drugem mestu so končali Zobki ter na tretjem Maček Mik in miške.

 

Za najbolj izvirno individualno masko je žirija izbrala Sovici, ki sta prejeli bone v vrednosti 250 evrov. Na drugem mestu so bili Poslednji ruski carji. 

Otroška maska je prejela bone v vrednosti 100 evrov, v tej kategoriji sta slavila Zlohotnica in Sokol Selec, Bleščeče ribice so bile druge.

Nagrade za drugo in tretje mesto v kategorija skupinska, individualna in otroška maska so prispevali ZPO, Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, Terme Olimia, Thermana Laško ter Polonine Sladke skrivnosti. Slaščičarna Zvezda je za pustne maske pripravila brezplačne krofe.

 

V sklopu Celjskega pusta  so se začela  dogajanja  v petek, 21. februarja, ko so tradicionalno pustno povorko organizirali učenci in zaposleni osnovne šola Lava. V soboto je bilo najbolj prešerno v atriju Mladinskega centra Celje, kjer je bilo pestro pustno rajanje za otroke. Zvečer je Glasbena šola Celje pripravila tradicionalno otroško plesno-pustno prireditev 27. Brezova metla.

Ker pa vreme se ni zmenilo z nikomer in se ni hotelo imeti »fajn« bomo danes pusta pokopali na »seiber«način, brez publike in povorke, kar izpuhtel bo!

V.K.T.

slike Gregor Katič

Mogoče vam bo všeč