Nekategorizirano

Celje: z Jožefovega hriba o razraščajoči se nadlogi – COVD ne popušča. Prostovoljci Rdečega križa v SB Celje

“Boj  s COVIDOM ne  popušča, še naprej se borijo in upajo na zajezitev. Doslej so v Domu svetega Jožefa odkrili okužbo pri 44 stanovalcih in 18 zaposlenih,” pravi Jože Planinšek, direktor doma in lazarist.

Od zaposlenih se jih  je 13 že vrnilo na delo, preostali so še v izolaciji. Nekateri so zboleli v domačem okolju. Od stanovalcev se  prav tako že  16  vrnilo v svoje sobe. Ena gospa je šla začasno domov, šest pa se jih trenutno zdravi v bolnišnici. Pet stanovalcev se je zaradi različnih siceršnjih težav sedaj pa še ob okužbi poslovilo. Preostalih 16 je v rdeči coni, kjer pa se jih bo kar nekaj v kratkem vrnilo v svoje sobe. 

Zaposleni delajo z veliko požrtvovalnostjo in mnogi z izjemnimi napori, zlasti v rdeči coni, redno po dvanajst ur na dan in vsak dan. Pomagajo jim   še zdravstveni delavci iz Zdravstvenega doma Celje in Splošne bolnišnice Celje ter Doma(DSO) v Šmarju.  Na pomoč  so jim priskočili tudi iz Doma Lipa iz Štor, Doma ob Savinji in Lambrechtovega doma iz Slovenskih Konjic, ki so kmalu morali zaradi potreb doma vrniti na svoje delovno mesto.

Z osebjem Doma  je tudi provincialka šolskih sester, sicer medicinska sestra in odslej še ena prostovoljka iz župnije. Pomanjkanje delavcev je seveda odraz obolelih, ki so v izolaciji, še posebej pa tudi zaradi drugačne organizacije dela, saj moramo oblikovati redno vsak dan kar pet različnih skupin, ki se ne smejo mešati.
Trudijo se, kar je v njihovih močeh in upajo ter verjamejo, da bodo  tudi z Božjo pomočjo zmagali. V teh dnevih  je vsaka pozornost še kako dobrodošla, kot Rotary kluba Barbara Celjska, Kmetijske zadruge Slovenske Konjice in drugih. Človeška dobrota je tokrat preko zaposlenih in vseh ki pomagajo na vse mogoče načine, se  je razodela v najbolj prijazni, prizadevni in zaželeni obliki, pravijo v Dom svetega Jožefa v Celju.

Prostovoljci, bolničarji Rdečega križa Slovenije tudi v SB Celje

 

Včeraj  zjutraj so  pred Urgentnim centrom Celje  bili sprejeti  in pozdravljeni 15 prostovoljcev, bolničarjev Rdečega križa Slovenije, ki  bodo v prihodnjih dneh priskočili na pomoč. Prihajajo iz Območnih združenj RKS celjske regije: Celje, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Šentjur pri Celju, Velenje in Žalec.

Člane ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije družijo vrednote kot so solidarnost, človekoljubnost, pripravljenost za reševanje vsakega življenja brez diskriminacije in te so jih vodile tudi v odločitvi, da priskočijo na pomoč našim zaposlenim

V Splošni bolnišnici Celje so te  pomoči zelo veseli, saj se dnevno soočajo z velikim kadrovskim primanjkljajem na vseh področjih dela. Po prihodu so zanj pripravili kratko izobraževanje o uporabi osebne varovale opreme in drugih postopkih, nato pa jih bomo vključili v delo bolnišnice, predvsem pri oskrbi oddelkov z COVID obolelimi , ki jih imajo na več lokacijah znotraj SB Celje.

V SB  Celje se skupaj  ta trenutek zdravi 141 COVID  bolnikov, kar je 11 več kot dan prej, 19 jih je na intenzivni negi, od teh jih je 9 na respiratorju. V SB Celje so včeraj sprejeli 22 COVID  bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 9, žal  sta dva COVID  bolnika umrla.

Definitivno pa je treba paziti na vse, na one znotraj bolnišničnega kroga, v DSO in na vse ki morate in želite ostati zdravi!

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč