Nekategorizirano

Je koronavirus v Sloveniji medijski monopol ministrstva za zdravje!? Danes že osem okuženih, koliko jih bo jutri?

Petek, 6. marca se je končal z uradno osmimi okuženimi za novim koronavirusom. Po mariborskem zakonskem paru, oba sta zaposlena na UKC Maribor, je test potrdil okuženost pri zdravniku splošne medicine metliškega zdravstvenega doma. Če sta se 6. in 7. okuženi, zakonski par iz Maribora, smučala v Italiji, je metliški zdravnik potoval iz tujine preko Italije. 

Včeraj naj bi se slabo počutil in zato ostal doma, pred tem pa je bil v zdravstvenem domu, kjer je prišel v stik s tamkajšnjimi zaposlenimi in pacienti. Trenutno poteka iskanje kontaktov, ki jih je po zadnjih informacijah ministra za zdravje v odhodu Aleša Šabedra bilo nekaj čez 40, med drugim je bil v stiku z večino osebja v zdravstvenem domu. Njih in bolnike bodo testirali in v primeru pozitivnega rezultata tudi izolirali, ZD Metlika pa bo začasno zaprt. Okuženi zdravnik je delal tudi v domu za starostnike. Kot še poroča 24ur.com, naj bi po neuradnih informacijah novomeško bolnišnico v soboto zaprli oziroma bodo morali ljudje za vstop uporabiti zvonec. Danes so tam opravili 12 testiranj, za soboto jih načrtujejo še več

Minister Šabeder UKC Maribor prepovedal novinarsko konferenco

Iz prve roke, z oddelka za transfuzijo hematološke klinike UKC Maribor sem opazoval dogajanje v mariborskem kliničnem centru. O šestem in sedmem bolniku je bilo največ govora med osebjem in pacienti. Kako ne, ko pa sta oba zaposlena na UKC Maribor. Sklicani tiskovni konferenci UKC Maribor so hitro naredili konec v Ministrstvu za zdravje. Menda je minister v odhajanju Aleš Šabeder “popenil,” nad Mariborčani in zahteval, da nemudoma odpovejo tiskovko, ker da so le oni na Ministrstvu za zdravje pristojni za komunikacijo z javnostjo. 

Klinika za ginekologijo in perinatologijo, Oddelek za perinatologijo (porodnišnica Maribor) UKC Maribor do preklica ne sprejema poštnih telegramov. Svojci naj telegrame pošiljajo na dom otročnice.

Seveda so želeli Mariborčani na tiskovni konferenci spregovoriti o obeh ugotovljenih primerih okužbe, pa tudi o varnostnih ukrepih, ki so jih uvedli. Med drugim so domov poslali vse medicinske pripravnike, stažiste in študente. Danes so imele polne roke dela tudi čistilke, povečalo pa se je število osebja z zaščitnimi maskami na obrazu. Zaprta je tudi jedilnica v UKC, kjer se je dnevno prehranjevalo več kot tisoč zaposlenih. 

Predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nina Gorišek je povedala, da je bolnik hospitaliziran z blažjo klinično sliko. “Po tehtnem znanju o virusu je znano, da je bolnik kužen na dan, ko je obolel. Zaradi varnostnih razlogov smo pregledali ves njegov delovni dan in vse kontakte ter identificirali rizične kontakte, ki so dobili vsa potrebna navodila. Testiranje bo potekalo po protokolu. Inkubacijska doba od morebitne okužbe do bolezni je najmanj dva do 14 dni. Testiranje takoj po stiku zato ne da odgovora, ali je prišlo do prenosa,” je poudarila Goriškova.

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota za omejitev možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom uvajajo dodatne zaščitne ukrepe. Med drugim so prepovedali obiske vseh bolnikov in poslovne obiske ter uredili vstopne točke za naročene ambulantne obravnave.

Vstopna točka za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom na območju Maribora je začela delovati v četrtek ob 17.30. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor jo je postavil na območju med Mercatorjevim centrom Tabor in sedežem tamkajšnje gasilske brigade. Jemanje brisov so v mariborskem zdravstvenem domu sicer izvajali že prej, a na terenu, pri pacientu.

Mogoče vam bo všeč