Nekategorizirano

Celje: Ko ukinitev bankomatov ali poslovalnic postane praksa, ki ne upošteva porabnikov

Da so časi takšni kot so, mnogokrat v nasprotju s pričakovanji tistih, katerim je neka dobrina, ugodnost ali objekt namenjena, pa ni samo po sebi umevno, da se to kar tako ukine, preneha delovati ali da ne služi namenu oziroma se ukine. Dobrina, ugodnost, potreba, namreč.

Za kaj se pravzaprav gre?

Abanka  v Celju na lokacijah ulicah V. Prekorske brigade 4  in pa na Ljubljanski  38 ukinja bankomata. Soseski S. Šlander in Medlog pa brez bankomata in od prej brez poslovalnice. Prideš, pristopiš, prebereš, si razočaran in odideš. Tako enostavno. Pa ni. Tako kot je bilo pred meseci, pri ukinjanju poslovalnic  v Zrečah  in Vojniku, sedaj pa kar pred nosom s suhoparnim zapisom na bankomatu ali preko  Abasms :«Spoštovani, obveščamo vas da smo poslovanje preselili na drug bankomat, tega pa umikamo iz svoje poslovne mreže« Tako neosebno in žaljivo do komintentov.

 

Dobili smo v roke dopis ogorčenega prebivalca in uporabnika ki se glasi:

»Dne 5.6. tik pred vikendom mi je  A-BANKA Celje poslala SMS, da ukinjajo gornja dva  bankomata, brez kakršnekoli  obrazložitve. Oglašam se tudi kot eden prizadetih prebivalcev, tudi kot 80-letnik, ki 54 let biva v MČ S. Šlander. Ponudili so nam bankomat v Trubarjevi ulici, ki je preveč oddaljen in tudi neprimeren za nas starostnike. V začetku bivanja smo imeli poslovalnico Banke Celje, ki so jo nato prestavili v mesto. Pustili so nam samo bankomat v Ulici  V. Prekomorske brigade 4. Nato je Banko Celje prevzela Abanka, z vsemi podenotami in bankomati. Sedaj pa se tudi ta umika, in pozablja, da smo vsi davkoplačevalci v preteklosti pokrivali velike bančne luknje, sedaj pa nas želijo izločiti in na naših plečih kovati dobičke«.

 

Tako kot v primerih z Zrečami in Vojnikom,  je enaka razlaga, da gre za racionalizacijo in optimizacijo poslovanja in s tem  povezano mrežo poslovalnic in bankomatov. Na ta dva bankomata je vezano več kot šest tisoč prebivalcev v soseskah, kjer je predvsem starejše prebivalstvo, za katere je že prihod do lokacije bankomata podvig. Sledi priporočanje na prehod poslovanja na sodobnejše oblike kot so spletna banka ali preprosto  na  brezgotovinska plačila. Omenjene skupine uporabnikov, ki so prevladujoči,  niso  podprti z zadostnim znanjem,  da bi to naredili čez noč. Neupoštevanje podatka, da so spet prizadete ranljive skupine prebivalstva tudi v primeru teh dveh lokacij, kaže tudi na pragmatičen odnos brez rahločutnosti od njih,  kaže kakšen pristop imajo banke do svojih uporabnikov in s tem kažejo kulturo odnosa. Zaslepljenost  in zanašanje  na same številke in izračune se  vrne lahko   z negativnim vplivom in slabim »glasom« o banki. To da je, kot je prej bilo navedeno, prehajanje bank iz  ene v drugo skupino in v tretjo , ki so vse skupaj v lasti skladov, ki ob dalj časa trajajočem slabem trendu, poberejo šila in kopita je možno in pogosto  tudi praksa.  In spet prodaja.

Ali bo reakcija tudi lokalne skupnosti, se pravi mesta Celje ali pa enostavno pustiti da gre  po zastavljeni shemi odločitev Abanke-v bodoče Nova KBM, bomo videli, videli bomo prav tako ali  se bo tej praksi kaj  in kdo sploh postavil po robu. V dobro vseh!

V.K.T.

  

Mogoče vam bo všeč