Nekategorizirano

Kako globoko v rdečih številkah je stranka SD?

Med parlamentarnimi strankami je SD edina, ki ima na koncu bilance tako obsežen primanjkljaj. To kažejo letne bilance političnih strank, ki jih je včeraj za lansko leto objavila agencija za javnopravne evidence (Ajpes). Povrhu vsega SD, ki jo od odstopa Židana začasno vodi Tanja Fajon, tudi do začetka letošnjega leta še ni plačala računov za že davne volilne kampanje. Ali namesto plačil obljubljajo usluge?

Primanjkljaj v višini 856.603 evrov je za SD celo izboljšanje. Leto prej so imeli kar 1.116.292 evrov minusa. Še bolj v rdečem pa so bili leta 2010, ko je stranko vodil zdajšnji predsednik republike Borut Pahor. Takrat so imeli več kot 1,2 milijona evrov primanjkljaja, kar je do zdaj rekorden znesek med vsemi, ki jih je strankam uspelo doseči.

Del teh minusov SD rešuje tako, da preprosto ne plačuje računov, med drugim tudi računov za volilne kampanje v preteklosti. Pred letom, na koncu volilnega leta 2018, so imeli neplačanih računov iz davnih kampanj za 63.784 evrov. Takrat so se pohvalili, da so vsaj vse obveznosti iz volitev leta 2014 že poravnali. Ne pa še za kampanje pred tem.

Letos se jim v finančnem poročilu za leto 2019 neplačani računi spet pojavijo, prikazujejo jih med kratkoročnimi pasivnimi časovnimi razmejitvami, tokrat še v višini 33.837 evrov.

 Kakšni sta moč in organiziranost strank, deloma pokažejo še podatki o zbranih članarinah, kjer sta v primerjavi z lanskim letom največ izgubili LMŠ Marjana Šarca in SD, pridobila pa je Levica Luke Mesca. Na vrhu po zbranih članarinah je po objavljenih bilancah za lansko leto SDS, ki je prehitela SD. Ta je bila najuspešnejša leto prej, a se jim je vsota lani krepko znižala.

 

Mogoče vam bo všeč