Nekategorizirano

Celje: Kandidata za častna občana dr. Stanislav Lipovšek in Ivo Grobelnik-Ivo

Tako kot vsako leto, tudi letos, bo Mestni svet  na zadnji seji pred občinskim praznikom 11. aprilom, odločal  o tem kdo  vse bo dobil najvišja priznanja mesta za izjemne dosežke v preteklem letu in v življenju, ki je neločljivo povezano z našim Celjem. Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in nagrade Mestnega sveta Mestnega občine Celje (KVIAZ),  je na seji v torek obravnavala 25 predlogov za prejemnike priznanj Mestne občine Celje. Mestnemu svetu bo predlagala podelitev dvanajstih priznanj – dveh nazivov častnega meščana, dveh zlatih grbov, treh srebrnih in treh bronastih grbov ter dveh kristalnih grbov.

Med vsemi predlaganimi  z razlago predlagateljev  najbolj izstopajo,  po mojem, predloga za častna meščana. Oba gospoda,  monsignor dr. Stanislav Lipovšek ter gospod Ivo Grobelnik-Ivo imata zelo pester spekter razlogov, ki ju  je uvrstilo tako visoko na lestvici za tako cenjena in spoštovanja vredna priznanja mestne občine Celje.

Gospod Ivan Grobelnik – Ivo, kot predlog za priznanje častni meščan Celja (za aktivnosti in pogum v narodnoosvobodilnem gibanju ter osvoboditev političnih zapornikov iz Starega piskra)  ter

Monsignor  dr. Stanislav  Lipovšek  za priznanje častni meščan Celja (za duhovniško poslanstvo,prizadevanja za sožitje, ekumenizem in odprtost med različno mislečimi, karitativno,humanitarno, kulturno-izobraževalno in prostovoljno delo).

 Na dr. Stanislava Lipovška me veže tudi ena prigoda, ko sem bil  več kot tisoč kilometrov stran iz našega mesta, knežjega mesta Celja.  Prigoda se nanaša na leto  2015 ob obisku Liechtensteina ob 75 letnici kneževine, ko sem med drugim obiskal katedralo v njihovem glavnem  mestu, Vaduzu ter se za trenutek ustavil  in spregovoril nekaj besed  z njihovim nadškofom Wolfgangom Haasom. Ko sem mu omenil da prihajam iz Celja, knežjega mesta v Sloveniji, se je nasmehnil  in rekel: « Seveda vem kje  je Celje, tam pri vas službuje vaš škof, Stanislav Lipovšek,  moj sošolec iz  papeške Univerza Gregoriana v Rimu. Sva v stikih in mnogokrat poleg obujanja spominov na čase in Slovenijo takrat ko sva študirala  in danes. Pravi človek na pravem mestu za vse, posebej za vaše Celje« je dejal liechtensteinski nadškof Haas. Seveda sem takoj po prihodu v Celje ob prvem srečanju z škofom Lipovškom sporočil doživeto v Liechtensteinu ter sporočil da ga sošolec »Wolfi« pozdravlja.

Da je to prijetno delo obenem pa tudi odgovorno pove tudi izjava Janka Požežnika,  predsednika  KVIAZA , ki je po seji komisije  na kateri so obravnavali prispele predloge: »Letos je prispelo nadpovprečno veliko število vlog za najvišja priznanja Mestne občine Celje. Vsi predlogi so bili zelo dobri in utemeljeni, zato smo imeli precej težko delo in zato smo se tudi odločili, da letos podelimo več najvišjih priznanj kot običajno. Delo komisije je zahtevno, vendar tudi zelo zanimivo in poučno, saj nam številne vloge vsako leto še enkrat dajo do vedenja, v kako bogati skupnosti živimo in kako izjemni posamezniki in institucije nas obkrožajo.«

Najvišja priznanja Mestne občine Celje župan podeljuje vsako leto na slovesnosti ob prazniku občine, 11. aprila.

Vane K. Tegov

Avtor fotografije je Gregor Katič

Mogoče vam bo všeč