Nekategorizirano

Ilegalnim prehodom migrantov ni videti konca!

Ni ga dneva da ne preberemo v časopisih, slišimo v poročilih, tudi  med pogovori ljudi, ki se tudi službeno ukvarjajo s to problematiko,  o deviantnih pojavih,  ki so po mojem ne ravno skromnem poznavanju problematike,  stvar »izpiljenega« businessa mednarodnih razsežnosti. V to je vključenih ogromno veznih členov sestavljene verige posredovanja, spremljanja in dostavljanja »predmeta« omenjenega dela ali posla. O ilegalnih migracijah je govora in o ozadjih te novodobne trgovine z ljudmi.
O tem priča tudi dogajanje  na Mejnem prehodu Dobovec, ko so policisti v noči iz srede na četrtek  pri vstopu v Slovenijo našli tri  državljane  Afganistana, skrite med tovorom kompotov, ki jih je voznik  vozil  iz  Srbije.  Afganistanski  državljani  bi naj v vozilo  najverjetneje  vstopili na bencinskem servisu  na  območju  Hrvaške. Zelo bode v oči izraz beseda »najverjetneje«. Ta tovornjak in še marsikateri drugi je bil skrbno opazovan, spremljan in pravočasno »oskrbljen« z dodatnim, človeškim tovorom. Ta beseda kot vrinek v stavku ima odločilno težo v zelo skrbnem in načrtovanem delu, ki se mu reče naložiti kot neznani in slučajni tovor na kontroliranem in pregledovanem vozilu.
 Poznavanja kriminalitete na tem področju in na splošno pri kriminaliteti ter uporabo najsodobnejše tehnologije  za nadzorovanje prehodov  raznovrstnih inkriminiranih tovorov čez meje, vedno pripelje te hudodelske in kriminalne združbe, da so korak pred organi,  ki po službeni dolžnosti spremljajo in ustavljajo tovrstne pojave. O luknjičavosti naše meje, zelo podobne znanemu švicarskemu živilskemu  izdelku, pa ni treba izgubljati besed. To, da »sledi« vrnitev ilegalnih migrantov v državo, iz katere so poskušali vstopiti v Slovenije in posledično temu v Evropsko unijo, pa je del birokratskega postopka in izrabljenih fraz povezanimi s to kriminaliteto ter seveda zglednem sodelovanju med službama sosednih držav.

In po starem pregovoru, sicer parafraziranem bi lahko  avtor tega zapisa rekel » tresel se je tovornjak,  padli so trije Afganistanci ven«. Larpurlartistični odnos do tega pojava ostaja z uradnim skomiganjem, češ naredili smo vse kaj je v naši moči, se nadaljuje.
Do kdaj?

Vane K. Tegov

Foto: PU Celje

Mogoče vam bo všeč