Nekategorizirano

Franc Bogovič: Konkretno za podeželje – 2,4 milijarde EUR sredstev EU za razvoj projekta Pametnih vasi!

Strasbourg, 14. februar 2019 – Odbor za regionalni razvoj v Evropskem parlamentu (REGI) je danes sprejel pomembno Poročilo o Evropskem skladu za regionalni razvoj in Kohezijskem skladu, ki bo opredelil bodoče financiranje v finančni perspektivi 2021 – 2027. Poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je kot avtor ali so-avtor sodeloval pri 19 amandmajih na poročilo, ki so povečini opozarjali na nujnost projektnega financiranja ne-urbanih področij ter s tem na zmanjševanje razvojne vrzeli med mesti in podeželjem, predvsem s projekti za izboljšanje mobilnosti in telekomunikacijske širokopasovne infrastrukture. Še posebno pomembno je, da se bodo po novem v ključnih evropskih finančnih uredbah prvič omenjale tudi Pametne vasi, torej projekt, ki celostno pristopa k modernizaciji podeželja in izkoriščanju tehnoloških rešitev za ustvarjanje dodane vrednosti in novih zaposlitvenih priložnosti na podeželju.
 
»V odboru REGI smo uspeli pripraviti zelo močno pogajalsko izhodišče, za katerega verjamem, da bo v takšni obliki potrjeno na naslednjem parlamentarnem zasedanju v mesecu marcu, kar bo odprlo prosto pot za začetek pogajanj z Evropsko komisijo in Svetom EU,« je pojasnil Bogovič, ki se sicer zaveda, da še ne gre za končno številko. »Imamo pogajalsko izhodišče, ki se ga ne da ignorirati, poleg tega tudi Evropska komisija močno podpira ta projekt, zato verjamem, da višina teh sredstev tekom pogajanj ne bo bistveno okrnjena. Dobri dve milijardi evrov za Pametne vasi ob zavedanju, da se v Sloveniji intenzivno pripravljamo na praktični zagon tega projekta, je odlična novica za vse, ki se zavedamo, kako pomembno je to za ohranitev poseljenosti slovenskega podeželja!«, je bil danes po glasovanju zadovoljen Bogovič.   
 
Uspeli smo tudi z amandmajem, katere pobudnice so bile slovenske občine na čelu z Mestno občino Ljubljana. Po zaslugi Bogoviča kot vlagatelja amandmaja bo odslej iz regionalnega sklada mogoče financirati tudi protipotresno obnovo poslopij v fazi energetske prenove. To namreč do sedaj ni bilo mogoče. Evropska sredstva bodo tako še naprej igrala pomembno vlogo pri obnovi poslopij, vključno z energetsko učinkovitostjo in uporabo obnovljivih virov energije.

Odbor REGI predlaga 13,5 milijard evrov  za razvoj naravno, geografsko in demografsko hendikepiranih podeželskih območij, od tega 2,4 milijarde evrov za razvoj projekta Pametnih vasi.

Mogoče vam bo všeč