Nekategorizirano

Celje in Celjani – kako nas vidi statistika, kako pa mi sami sebe

Ob koncu leta ali takoj na začetku novega smo deležni ocen statistik, primerjav enih in drugih, kako nam je šlo v preteklem letu, kdo je bil boljši od nas, od koga pa mi, odvisno od zornega  kota opazovanja ali  zajemanja podatkov.

Tega se je že četrto leto zapored lotila revija Moje finance z primerjavo podatkov o plačah, delodajalcih, zdravju občanov, med sosedskih odnosih, infrastrukturi, varnost premoženja in življenja samega.  O kvaliteti življenja po občinah sodimo po analizah  ki so narejene na podlagi petih kazalnikov: gospodarstvo, prebivalstvo, infrastruktura, zdravje in kriminaliteta. 

Po opravljenih analizah  statističnih podatkov je nastala lestvica slovenskih občin v katerih se najbolje živi. Že tretje leto zapored je to občina Cerklje na Gorenjskem. Po vseh parametrih.

Tam kjer živimo imamo velikokrat včasih diametralno nasprotno  mnenja ali vsaj občutek, da pa nekaj ni zajetega v teh analizah in statistikah, meritvah. To je  čustvena komponenta, tudi sicer težko merljiva, kot pravijo zaradi svoje subjektivnosti anketirancev, vzorčenja tudi manj zanesljive ali zelo malo uporabne podatke.

Kako kaže Celju suhoparna statistika po navedenih na podlagi prej omenjenih petih kazalnikih?

Mestna občina Celje med mestnimi občinami zaseda 7. mesto, na skupni lestvici pa 61. mesto. Skupno je med 31 občinami Savinjske regije najvišje uvrščena občina Nazarje, ki zaseda 34. mesto med vsemi 212 slovenskimi občinami.

Skupna lestvica  vseh 212 slovenskih občin daje naslednjo sliko:  prvih pet mest zasedajo občine Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas – Poljane, Komenda, Žiri in Dol pri Ljubljani. Kot bi znali reči tukaj  seveda, če pa vse gre v Ljubljano ali ob njej.

Med občinami Savinjske regije najboljšo skupno uvrstitev zaseda občina Nazarje, ki jo najdemo na 34. mestu. Najnižje med savinjskimi občinami pa je občina Kozje, ki zaseda skromno 205. mesto med vsemi,  212 občinami.

 

Med  samimi mestnimi občinami Celje zaseda 7. mesto oz. 61. mesto na skupni lestvici. Najvišje med mestnimi občinami je Ljubljana, ki na skupni lestvici zaseda 12. mesto, najnižje pa Murska Sobota, ki na skupni lestvici zaseda 96. mesto. Hvala bogu da smo nekje vmes . Bolj se odmikamo proti vzhodu stanje se slabša. Po  različnih kriterijih. V naši bližini je glede zdravja prebivalstva, predvsem povzročene ali pripisljive alkoholu je občina Dobje , ki zaseda »visoko«  četrto mesto. Celje spada me zelo gosto poseljena mesta in okolica z poprečjem 509 prebivalcev na km2, v primerjavi z povprečno poseljenostjo  po Sloveniji od 102 na km2 , povprečja presegamo za petkrat.  Stanje se slabša ko se odmikamo od Celja proti  vzhodu naše regije. Na seznamu občin  z največjim številom prejemnikov zdravil zaradi duševnih motenj jih živi največ v občini Rogatec, na  tej neslavni lestvici zaseda tudi  tukaj »zelo« visoko   tretje mesto. Najbolj varno živijo v Rogatcu, zaradi odmaknjenosti od centrov pa tudi precej monotono in nezdravo glede na neke prej omenjene kategorije. Celjani pa znamo dobro varno  in dokaj družabno razgibano živeti.

V čem smo Celje in Celjani v prednosti med sebi primernimi občinami glede na velikost in infrastrukturo?

Imamo tako rekoč največjo razpoložljivo površino za športno udejstvovanje po prebivalcu. Skoraj  tri četrtine mesta in meščanov ima do železniške postaje dobrih 10 minut hoje, kolikor potrebuje polovica mesta do prvega umetnega jezera ali do gozda prav tako v dobrih desetih minutah. Imamo na slabih 1000 metrih tako rekoč mestno smučišče, z vsemi pritiklinami k jih imajo velika smučišča,  ki je dosegljivo z mestnim Celebusom  prav tako v dobrih 15 minutah. Do prvega termalnega kompleksa in zdravilišča prav tako 10 minut vožnje z avtobusom ali vlakom.  Vodni športi na Savinji in Šmartinskem jezeru ekipni kot so rokomet in nogomet v moški in košarka v ženski so pa poleg svetovnega slovesa  v judu, dela Celje drugačno kljub ne  najbolj naklonjeni statistiki. Kot sem kot  v eni priložnosti on gostovanju prijateljev Celja iz  nemškega Singena, ki sta mimo grede mesti z približno enake velikosti, oni sodijo v manjša mesta v svoji državi, Celje in Celjani pa med največji(tretje v Sloveniji),  je bilo rečeno kot stanje in ne optimistična kategorija, da imamo vso mestno infrastrukturo za reda velikosti mesta za 200 tisoč prebivalcev. Kar pa ni daleč od resnice. To pa je nekaj Celja, ki ga težko zajamejo  vse pripravljene statistike.

 

To pa  nas dela drugačne, kaj ne dragi Celjani?!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč