Nekategorizirano

Celje: Direktorja firm za upravljanje z nepremičninami sklade etažnih lastnikov “olajšala” za 3,2 milijina evrov

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so v tem  mesecu   zaključili    obsežno   preiskavo  povezano  z  upravljanjem večstanovanjskih  objektov  na širšem Celjskem območju. Dve povezani pravni osebi  in  dve  fizični  osebi,  doma  z območja Celja, so kazensko ovadili zaradi  sumov  storitve  248.  kaznivih  dejanj  poneverba  in neupravičena uporaba  tujega premoženja, po 209. členu  Kazenskega zakonika. Oškodovanih je bilo  več kot 6.000 etažnih lastnikov posameznih nepremičnin.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da sta osumljena predstavnika poslovodstva obeh  pravnih oseb, očitana kazniva dejanja izvrševala več kot deset let in sicer  od  konca leta 2005 do sredine leta 2017. Svoje početje – nenamensko porabo  denarja rezervnega sklada sta prikrivala na različne načine. V vsem tem  času  sta  v  škodo  etažnih lastnikov in v neupravičeno korist pravne osebe pridobila več kot 3.2 MIO EUR premoženjske koristi. Okoli 2,5 MIO EUR sta si pridobila s sredstvi rezervnega sklada večstanovanjskih in poslovnih
objektov,   v   preostalem  delu  gre  za  zbrana  in  ne odvedena  sredstva obratovalnih  stroškov  in  najemnim  za  tretje  osebe,  torej  komunalnih stroškov, stroškov elektrike, zavarovanja in podobno. Denar sta oba dva direktorja RC in SF uporabila špekulativne namene v nepremičninskem trgu. Denar je  seveda zgubljen. Ena od teh pravnih oseb,  ki je »zagonila«  skoraj ves poneverjen denar je v stečaju, Druga pa fingira kot neka  slamnata  letargična  figura nepomembna  in se uporablja kot maža za oči. Ker ko je v času ko je prvi so drugo uporabili za podaljšanje agonije in kot garancija da se bo »zakockano« povrnilo. Po besedah vodje celjskih kriminalistov gospoda Damjana Turka, »samo početje ne prenosa na fiduciarni račun in  nenamensko  porabljanje je kaznivo početje ne glede nato ali je bil ustvarjen dobiček  z špekulacijami ali ne« Za časa nastajanja tega negativnega početja je odstranil dve računovodkinji ki sta želele kar koli popraviti. To da se je zasebno okoriščal eden od direktorjev tudi s pomočjo zavarovalnic je tudi javna tajna. V tem času se je eden od direktorjev  od ene od teh družb se je izmikal tudi  preko vpliva  v politiki ko je bile eden od sinov visoko rangiran v eni od takratnih političnih strank. Vse počasi dobiva svojo pravo jasnejšo sliko.

Odgovorni  osebi  osumljenih  gospodarskih  družb, sta sredstva, ki so jima bila  zaupana  v  zvezi  z  upravljanjem 244. večstanovanjskih in poslovnih objektov,  v  nasprotju  z določili Stanovanjskega zakona (SZ-1) puščala na transakcijskih  računih  poslovnega subjekta, čeprav bi jih morala prenesti na  poseben transakcijski račun. Sredstva sta v nadaljevanju uporabljala za plačila  obveznosti,  ki  se  niso nanašala na vzdrževanje večstanovanjskih
objektov, oziroma sta jih uporabljala nenamensko.

V  številnih  preiskovalnih  aktivnostih  je  bilo  ugotovljeno, da je bilo oškodovanih  244  večstanovanjskih  in  poslovnih objektov z območja skoraj celotne   celjske   regije.   Škoda   oziroma   škodovanje   po  posameznem večstanovanjskem  objektu  znaša  od  nekaj  100  do  več  kot  50.000 EUR. Oškodovanih    je   bilo   več   kot  6.000  etažnih  lastnikov  posameznih nepremičnin, tako pravnih kot fizičnih oseb.

Celjski  kriminalisti  so  v  času  poteka  preiskave  sprejeli  več kot 60posameznih  prijav  sumov  kaznivih  dejanj. Opravili so več kot 30 zasegov listin  in  poslovne  dokumentacije,  izvedli  11 hišnih preiskav, v sklopu katerih  so  zasegli  okoli  6.000  listin  in pridobili 7 sodnih odredb za različne podatke. Ob ustvarjanju virtualne sobe ko so združili podatke iz večjih strežnikov so dosegli možnosti morebitnega razvozlavanja tako velikega klobčiča ogromnega števila poslovnih nečednosti. Del na katerega se nanaša razkritja se nanaša na zlorabo zaupanja in nenamensko porabo. Vse ostalo , med katerim so tudi terjatve etažnih lastnikov in od poslovnih subjektov ki niso dobili plačila iz fiduciarnega računa , za določene na mene bo sledilo v naslednjih razkritij.

Za kaznivo dejanje je zagrožena  kazen  do osmih let zapora.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč