Nekategorizirano

Celje : »Cvetoče mesto-lepši obraz in preobleka knežjega mesta«

Celje je v zadnjih dveh tednih zacvetelo. Že na obrobju in ob vstopu v mesto nas na mostovih in krožiščih razveselijo cvetoče pelargonije in zmajeva krila, pa tudi sprehod po starem mestnem jedru Celja je prava paša za oči. Ve se, da je cvetje pomemben del splošne urejenosti mesta.

							Opaziti  je, da je  MO Celje v minulih dneh ocvetličila mostove, trge, terase in lokale v starem mestnem jedru Celja, enoletne gredice na javnih površinah in krožišča.

Na mostove so namestili  in skladno razporedili 340 korit s 1360 pelargonijami. V devetih piramidah po mestu je zasajenih 2700 vodenk. Na krožišča in ostale površine pa  so zasadili zmajeva krila.

V prihodnjih dneh  imajo v načrtih  ocvetličenje Celjskega doma in Muzeja novejše zgodovine Celje. Na čudovita historična objekta bodo nameščena korita s sezonskim balkonskim cvetjem, ki ga je mestu podarila Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti.

Letošnje ocvetličenje je nekoliko obsežnejše od preteklega leta, saj bomo na mostove umestili skupno 90 novih korit. Ocvetličili so novo krožišče na Ljubljanski cesti v skupni površini 90m2, in sicer z 825 zmajevimi krili. Dodatno smo ocvetličili terase lokalov v starem mestnem jedru, ki so v začetku sezone oddali vlogo za cvetličenje najetega javnega prostora. V prihodnjih dneh bomo ocvetličili tudi ograjo pri osnovni šoli na Polulah.

V ožjem delu mesta je 100 betonskih korit, ki so večinoma zasajena z zmajevimi krili, nekatera tudi s pelargonijami.

Mestna občina Celje je že v lanskem letu kot idejni vodja in investitor pristopila k razširjenemu ocvetličenju mesta. Letos smo na pobudo številnih občank in občanov projekt še obogatili in zanj namenili 30.000 evrov.

Kar je, je lepo. Pa ne samo da je ampak mora tudi ostati. Poleg vzdrževanja s strani podjetij ali zavodov ki to počnejo za mesto,mestu se moramo zahvaliti tudi z pravilnim odnosom  do lepot in prijetnega občutka in videza  s katerim se lahko postavimo in povemo da je to vendar, Celje, mesto vseh ko v njem živijo in ustvarjajo ter preživijo neskončno lepih trenutkov. Zato ni odveč poziv da vsi se gibljemo ustavljamo uživamo v prenekateri danosti  v mestu in njegovi okolici poskrbimo tudi za čistočo. Naj ne bo komoditeta prevelika  ter naj nas ne zapelje v skušnjavo  k odlaganju odpadkov vsepovsod. Narediti kakšen korak več in z odgovornim ravnanjem do lastnega okolja naredimo največ, zase, za bližnje, za mesto in koncu koncev   za lastno vedenje,  ki bo še komu drugemu za zgled.

 Urejeno okolje je ogledalo vsake skupnosti, ki pa jo sestavljamo. Naj bo  pod vsakim odgovornim ravnanjem  vaš prispevek, vaš podpis, ki sliši na ime kulturno in spodobno ravnanje do okolja.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč