Nekategorizirano

Celje: »Alma M. Karlin na pot okoli sveta in tudi v vaš dom, tokrat s pomočjo poštne znamke«

Danes je v prostorih Pokrajinskega Muzeja Celje potekala slovesnost. Pa ne katera koli. Pomembna, predvsem po vsebini, simbolnosti in tudi času v katerem se dogaja. Dogaja se namreč ob 130 obletnici rojstva Alme Maximilliane Karlin ter 100 obletnice odhoda na pot okoli sveta. Od jutri, 25 januarja naprej pa še eno veliko potovanje, na pot gre znamka z njeno podobo.

Pokrajinski muzej Celje je februarja 2017 na Pošto Slovenije naslovil predlog umestitve Alme M. Karlin v program priložnostnih poštnih znamk za leto 2019, ki ga je pripravila kustosinja Barbara Trnovec. Predlog so podprli kabinet župana Mestne občine Celje, Filatelistični in numizmatični klub Celje, Aktiv ravnateljev celjskih osnovnih šol in Glasbene šole Celje ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje.

Ob uspešnosti in potrditvi predloga je bilo za nas Celjane to posebej pomembno obenem zaveza da se ta dosežek čim bolj promovira in da nese glas o Almi M. Karlin, o Celju. V veh teh osmih letih njenega potovanja po svetu je vedno mislila in pomislila na Celje. Odhajala je  in prihajala  v Celje z vlakom. Mimogrede, to je prva v nizu prireditev oziroma slovesnosti njej v čast  in seveda njenemu delu. Pri vsem tem je pomembno povedati, da se je ne glede na njeno poreklo ali narodno pripadnost, imela za Celjanko brez izjeme.

Da ima Celje  pomembne in slavne osebnosti iz sedanjega in  preteklega časa,  to zagotovo drži. Drži tudi, da to ime Celja ponesejo daleč naokoli. Tokrat na poštni znamki. Svoje mesto si zaslužijo  pomembne osebnosti  iz naših prostorov.  Do sedaj je  izšlo 108 znamk pomembnih osebnosti na slovenskem. Petnajst  med njimi so pomembne ženske. Kar pa je nam v čast je to,  da so med njimi štiri pomembne ženske  iz Celja. To so Barbara  Celjska, Urška Žolnir, Tina Trstenjak in od danes naprej Alma Maximilliana Karlin.

Vse so in še bodo veliko prispevale za ugled Celja po svetu.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč