Nekategorizirano

Celje: »11. april, praznik s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, praznik vseh generacij in vseh obdobij«

Celje,  naše čudovito mesto  to sobote praznuje! Praznujemo tudi mi vsi  11. april, dan, ko je grof Friderik II Celjski leta 1451 Celju podelil mestne pravice.  Obletnica, ki je letos 569, od  pridobitve mestnih pravic,  jo  ponosno praznujemo  vsako  leto v spomin na  ta zgodovinski dogodek  ki ga vsako leto obeležujemo ves mesec april. Letos osrednje slovesnosti in drugih prireditev ob prazniku ne bomo imeli na način kot smo ga vajeni. Izredne okoliščine  in pandemija povzročena z COVID 19, spremenile marsikaj. Tudi to,da letos ne bo tako kot je bili do sedaj. Nič pa ne bo spremenilo odnosa občanov Celja do njihovega, našega knežjega mesta Celja. Tudi poziv oziroma poziv »Ostanite doma«, bomo, boste vzeli resno in odgovorno, kot mnogokrat ob pozivih k odgovornem ravnanju. Celjani in Celjanke, smo ponosni na svoje mesto in na njegovo in našo zgodovino.

Mesto Celje ob občinskem prazniku podeljuje najvišja priznanja mesta za njihov prispevek, pečat, ki so ga vtisnili v vsebino  in življenje mesta. Teh je letošnje leto 14.

Celje je letos dobilo novega častnega meščana, arhitekta Janka Hartmana, ki je pomembno zaznamoval podobo našega mesta. 

Naziv častnega meščana je dobil za izjemen arhitekturni prispevek v mestu Celje. Janko Hartman predstavlja enega glavnih celjskih povojnih arhitekturnih modernistov. Kljub temu so njegovi objekti svojevrstni kulturni pripovedovalci svojega časa. Sprojektiral je številne poslovne in stanovanjske objekte v Celju, pri čemer so takratne arhitekte ovirale strogo določene norme glede velikosti stanovanj in posameznih prostorov. Kljub temu je znal premagati vse administrativne ovire in projekte zasnoval po meri človeka. Značilnost Hartmanove stanovanjske gradnje na sploh je bilo dosledno uresničevanje arhitekturne prakse, ki stavi na praktičnost   tlorisov in dobro počutje uporabnikov prostorov.

Za izjemen arhitekturni prispevek pri urbanem razvoju starega mestnega jedra in restavriranju pomembnih mestnih zgradb ter snovanju poslovno-stanovanjskih stavb, s katerimi je bistveno zaznamoval arhitekturno  podobo mesta Celje, Mestni svet Mestne občine Celje podeljuje Janku Hartmanu naziv častni meščan Celja.

Mesto  letos podeljuje  zlati celjski grb gospodarstveniku Tomažu Benčini za uspešno poslovno vodenje družbe in prispevek k razvoju celjskega gospodarstva. Tomažu Benčini pravijo otrok Cinkarne, saj so bili tu zaposleni že njegovi starši. Pravi, da je čustvena navezanost na podjetje, ki ga vodiš, lahko naporna, je pa hkrati velika prednost za družbo. Malokdaj znajo sodelavci in prijatelji opisati človeka s tako lepimi besedami, kot opisujejo Tomaža Benčino. Pravijo mu »človek z lepo dušo«.

Za dolgoletno uspešno poslovno vodenje Cinkarne Celje in prispevek k razvoju celjskega gospodarstva Mestni svet Mestne občine Celje Tomažu Benčini podeljuje zlati celjski grb.

 

Mesto Celje je podelilo srebrne grbe mag. Marijani Kolenko, Ekonomski šoli Celje in Nogometnemu klubu Celje, bronaste grbe dr. Borutu Batagelju, Lenartu Horvatiču in Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje.

 Letos  so prav tako  bilo podeljeno  kar šest kristalnih celjskih grbov odličnim diplomantkam. Posebej pri tej zadnji kategoriji je razveseljivo to da ima Celje že v izhodišču mnogo perspektivnih  profilov, osebnosti, ki bodo tudi v prihodnje dajali in dali ogromno  Knežjemu mestu in bodo zagotovo zaznamovali obdobje, ki je pred nami.

Vsi omenjeni in še marsikdo  so delovni, ustvarjalni in odgovorni posamezniki, društva, institucije, podjetja ki  z vsem znanjem in veščino  bogatijo in plemenitijo  življenje v našem mestu. S svojim delom in dosežki oblikujejo podobo današnjega Celja, ustvarjajo priložnosti za jutri in ime mesta ob Savinji nosijo v svet. So tisti, ki soustvarjajo zgodbo našega mesta. Prav je, da smo jih  spoznali, nagradili  in omenili  za vedno zapisali  v zgodovino knežjega mesta.

Slovesnosti in slavja zagotovo bo. Tudi to letošnje, sedanje aprilsko bo z zamudo dobilo svoj trenutek in čar in žar doživetja, ki se mu reže praznik mesta in vsega kar je povezano z njim. Videli jih bomo  in iskreno stisnili roko. Upamo da kmalu!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč