Nekategorizirano

Če kaj, gre Jevškovi falangi kadrovanje izjemno od rok

Kar smo napovedali pred dvema tednoma v prispevku o uspešni kadrovski deratizaciji vseh, ki niso po godu soboškemu županu dr. Aleksandru Jevšku SD in njegovim koalicijskim partnerjem SMC, (https://vfokusu.com/post/337065/kadrovska-deratizacija-se-stopnjuje) je danes meso postalo. Če kaj, je treba mestnim oblastnikom v Murski Soboti priznati, da jim kadrovanje “svojih” gre izjemno od rok. Tokrat so spodnesli dosedanjo direktorico Pokrajinske in študijske knjižnice Jasno Horvat, nova direktorica pa je postala mag. Klavdija Šek Škafar, trenutno vodja prodaje pri podjetju Saubermacher Komunala, d. o. o., Murska Sobota. V devet članskem svetu PIŠK ima mestna občina Murska Sobota pet predstavnikov, dva ostalih 11 prekmurskih občin soustanoviteljic, dva pa sta predstavnika zaposlenih.

Pišk ima torej novo direktorico, ki ji sicer akademskega znanja o ločenem zbiranju odpadkov ne moremo odrekati, saj je vodja prodaje v komunalnem podjetju Saubermacher Komunala, v katerem je zaposlena že vse od leta 2000. Njeni atributi za direktorico PIŠK pa so, da je članica SMC in soproga dr. Branka Škafarja, visokošolskega predavatelja na Dobi in člana PAZU, Pomurske akademske znanstvene unije. Šef PAZU je multifunkcionar dr. Mitja Slavinec, ki je tudi osrednja figura soboške SMC, v mestnem svetu Murske Sobote pa šef kadrovske komisije. Na glasovanju so za nov “obraz” na direktorskem stolčku PIŠK, ki sicer nima pojma o knjižničarstvu, dvignili roke štirje predstavniki MO Murska Sobota iz vrst SD in SMC, Desusova predstavnica je glasovala proti, peti glas pa je prispevala predstavnica občine Beltinci, sicer članica Židanove SD, četudi jo je vezal sklep občinskega sveta Beltincev, da glasuje proti. “Greh” dosedanje direktorice PIŠK Jasne Horvat, zaradi katerega je ostala brez drugega mandata direktorice je bil, da je bila izjemno uspešna, kar v svojem pismu izpričuje 11 prekmurskih županov občin soustanoviteljic PIŠK, pa tudi pred mesecem dni prejeto najvišje priznanje za uspešnost Združenja slovenskih splošnih knjižnic. Mestnim oblastnikom je šlo najboilj v nos, da je soprog Jasne Horvat član Janševe SDS. 

Zakaj kadrovski cunami v Pokrajinski študijski knjižnici Murska Sobota?

 Občine pogodbenice smo bile s strani Sveta zavoda Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PiŠK) 12. 10. 2017 seznanjene o izidu glasovanja za direktorja knjižnice in pisno povabljene, da posredujemo svoje mnenje. V vsebini tretjega odstavka predmetnega poziva, v razmerju ustanoviteljskega deleža Mestne občine Murska Sobota, pa s sklonjeno glavo prepoznavamo, da so mnenja vseh ostalih občih financerk pravzaprav lakmusov list za že potrjene odločitve. V prvi vrsti izpostavljamo, da naše mnenje ne obravnava strokovnih in kakršnihkoli referenc kandidatke gospe Klaudije Šek-Škafar, se nam pa poraja vprašanje, ker v vsebini programu kandidatke prepoznavamo, da so v nasprotju z našimi finančnimi zmožnostmi. V občinah Cankova, Beltinci, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina smo prepričani, da smo preprosto žrtve političnih odločitev, v poziciji nemoči, ko bi naj potrjevali odločitve, na katere preprosto s še tako relevantnimi argumenti ne moremo vplivati. Zavedamo se izrednega pomena PIŠK-a v našem pomurskem prostoru, prav tako smo seznanjeni z razmerjem MO – PiŠK v zadnjem obdobju in zaradi vsega tega nas izid glasovanja še toliko bolj žalosti. Sedanje vodstvo je vzpostavilo razmere, ki PiŠK po vseh kazalnikih uvršča med najbolj uspešne v državi. Za izredno pomembno pozicijo PIŠK-a v severovzhodnem delu Slovenije, spodbudno relacijo s slovenskim kulturnim prostorom v Porabju in v Radgonskem kotu, za odmevne kulturne dogodke,  razstave, okrogle mize in konstruktivne odzive na vse aktualne kulturne in družbeno zgodovinske dogodke gre zasluga, roko na srce, sedanjemu vodstvu. Ob tem je potrebno poudariti še odprt in pošteni dialog sedanjega vodstva z občinami in širšim družbeno kulturnim okoljem, kakor tudi odgovorno racionalno finančno poslovanje, kar potrjujejo letna poročila. Resnično se sprašujemo, komu so v interesu kadrovske permutacije obstoječega vodstva, ki si kvečjemu zasluži priznanje in podporo. Upravičeno pričakujemo, ker poleg MO Murska Sobota tudi nas preostalih 11 občin podpira delovanje knjižnice, ki za naše občane izvaja številne kakovostne knjižnične storitve, da se naše mnenje upošteva.

Za dosedanjo direktorico Jasno Horvat se z današnjo odločitvijo članov sveta PIŠK končuje pol leta trajajoča mora. Ne le “dobronamernih” opozoril, tudi groženj je bila deležna v teh šestih mesecih, kar sta Jevškova SD in Slavinčeva SMC pričeli “kuhati” zgodbo o novem obrazu na čelu PIŠK. Izjemni manevri Slavinca na mestnem KVIAZU, ko se je na vse načine izogibal članom komisije ponuditi v presojo imena kandidatov, zato so danes soboški svetniki v PIŠK glasovali po partijski nalogi,za katero so imeli opravičilo v zakonu o knjižničarstvu, ki določa, da določa, da se v primeru, ko se občina ustanoviteljica v danem roku ne izreče, šteje, kot da je izdala pozitivno mnenje k imenovanju kandidatke za direktorico. In to za “nov obraz” Klavdije Šek Škafar, ki so ga zaradi večine v svetu PIŠK kot edinega že oktobra ponudili v nabor mestnemu Kviazu. 

Ker so s to potezo soboški oblastniki zasejali veter, bodo verjetno v četrtek na seji mestnega sveta želi vihar. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se na dnevnem redu mestnih svetnikov znašel predlog o kadrovski prenovi mestnega KVIAZA. Slavinec in Jevšek bi se rada znebila preveč glasne opozicije.

Mogoče vam bo všeč