Nekategorizirano

Občinski denar za balon, da bodo lahko Jevškovi tudi pozimi igrali tenis

Mestna občina Murska Sobota, ki ji županuje Židanov  dr. Aleksander Jevšek, bo v proračunsko leto 2018 vstopila z rekordnim proračunom v višini 27.920.516 evrov, ki pa ga bodo morali ta četrtek potrditi še občinski svetniki. Glede na to, da ima v občinskem parlamentu Jevšek večino, bo v volilno leto 2018 vstopil z rekordnim proračunom. Levji delež  bo namenjen investicijam, ki jih bo za 12.383.774 evrov, med njimi najbolj »požrešno«,   Vrata v Pomurje  več kot 4,2 milijona evrov. Gre za projekt postavitve nekdanjega slovenskega Expo paviljona na svetovni razstavi v Milanu, ki je v sumljivih okoliščinah prišel v Mursko Soboto. Samo v zadnjih nekaj mesecih  se je strošek investicije  šokantno podvojil,  iz 2,6 milijona na 4,2 milijona evrov. Zakaj, vedo le Jevškovi fantje in dekleta.  Med investicijskimi projekti, ki bodo financirani iz soboškega mestnega proračuna bo tudi projekt Soboško jezero z 1,4 milijona evrov. Soboško jezero ali Bakovska gramoznica; gre za umetno jezero, nastalo skozi desetletja izrabe gramoza s strani Polaničevega gradbenega giganta Pomgrad. V skladu s koncesijsko pogodbo bi moral koncesionar po izteku koncesije na svoje stroške urediti nabrežino gramoznice. Kot kaže, bo Polanič ta del stroškov preložil na hrbet soboške občine pod krinko urejevanja naravnega letnega kopališča pri Expo Vratih Pomurja.

Nekaj denarja bo iz proračuna 2018 namenjenega tudi za ureditev mestnega središča, urejanje prometa in prenovo lokalnih cest, za celovit projekt ureditve kolesarskih stez, obnovo strehe na mestni tržnici, sanacijo letnega kopališča in postavitev reflektorjev na Murinem stadionu v Fazaneriji, ki je v lasti Mestne občine Murska Sobota. Do volitev bo lahko Aleksander Jevšek po mili volji odpiral križišča in krožišča, pločnike in kolesarske steze, tudi žaromete na Murinem stadionu bo prižgal pred jesenskimi lokalnimi volitvami. Ker je Jevškov interes volilna zmaga, se tudi denar najde, četudi na račun prekomernega zadolževanja mestne občine. Pa še srečo je imel, ker sta dva od njegovih krajanov zadela na lotu in mu nenadejano z 245 tisoč evri napolnila občinsko blagajno.

Občinski denar za balon,da bodo lahko Jevškovi tudi pozimi igrali tenis

Na domačijskost v Jevškovih fantov opozarja še en primer, kjer so povsem zamegljene meje javnega in zasebnega, kar bi moralo zanimati tudi Štefanecovo KPK in Računsko sodišče. Gre za preprosto željo župana Aleksandra Jevška, da z všečnimi potezami pridobi čim večjo naklonjenost volivcev, hkrati pa priskoči na pomoč svojim strankarskim ali osebnim prijateljem, ki radi vihtijo teniški lopar, pa jim je v zimskem času predaleč do Radencev ali avstrijske Radgone. Jevšek je Teniškemu klubu Murska Sobota, ki je tudi lastnik zemljišč in nepremičnin na njih, iz letošnjega proračuna namenil 108 tisoč evrov za postavitev montažne hale s tremi teniškimi igrišči. Kot rečeno, nepremičnine so v zasebni lasti, zato je vprašljivo, kako lahko brez ustreznega razpisa, pogodb itd. mestna občina zasebnemu investitorju nameni 108 tisoč evrov. Morda zato, ker sta Aleksander Jevšek in Primož Starčič, ki v imenu TK Murska Sobota upravlja z igrišči, osebna prijatelja? Ali morda zato, ker je za naložbo zagret tudi zasebnik gradbene stroke Bojan Ficko, oče ljubljanske podžupanje Tjaše Ficko. Ozadju Jevškovega vstopa v to zgodbo so želeli priti do dna tudi nekateri opozicijski svetniki v mestnem parlamentu Murske Sobote. Ker jim občinska uprava, kjer kraljuje direktor Srečko Đurov, ni želela ustreči,  so uporabili pot, ki je v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, kar je pred dnevi uporabil svetnik in nekdanji soboški župan Anton Štihec. Poslal jim je kopico vprašanj, na katere želi imeti odgovor. Objavljamo jo v priponki. Nihče nima nič proti postavitvi montažnega balona za pokritje teniških igrišč, vendar tudi ta poseg zahteva transparentnost, predvsem pa zakonitost. Iz županovega kabineta za enkrat še nič, morda pa bo Aleksander Jevšek skušal Štihcu  vrniti udarec preko govornice na četrtkovi seji mestnega parlamenta.

Sicer pa; premoženje soboškega teniškega kluba je bilo nekoč občinska last. S koncem družbenega premoženja je občina premoženje neodplačno prenesla na krajevno skupnost Park, ta pa prav tako neodplačno na Teniški klub Murska Sobota. Zadnja leta je v okviru kluba uspešno delovala teniška šola Jakopina, ki so ji bossi v TK MS odrekli gostoljubje, da se je lahko vanj vgnezdil Primož Starčič, ki so mu zaradi neporavnanih dolgov  odrekli sodelovanje v Zdravilišču Radenci, kjer je imel v najemu  njihovo teniško dvorano. Prijateljstvo z Jevškom za nekatere res nekaj velja!

Mogoče vam bo všeč