Nekategorizirano

Borut Pahor na 150 letnici ormoškega tabora: Tabori so botrovali ustanovitvi slovenske države leta 1991

Občina Ormož in Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož sta v soboto pripravila slavnostno akademijo ob 150. obletnici osmega tabora v Ormožu (1869–2019). Dogodek sodi v okvir praznovanj letošnjega praznika KS Ormož. Osrednji dogodek se je odvijal pred ormoškim gradom v prisotnosti nekaj sto udeležencev, slavnostni govornik pa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je prevzel tudi pokroviteljstvo nad dogodkom. 

Župan občine Ormož Danijel Vrbnjak je spomnil, da je taborsko gibanje  bilo slovensko politično gibanje v obdobju od 1868 do 1871. Zaznamovala so ga predvsem množična zborovanja na prostem, kjer so zavedni Slovenci izražali podporo jezikovni enakopravnosti in Zedinjeni Sloveniji, na koncu so zahteve zapisali v resoluciji, ki je večkrat vsebovala tudi lokalne zahteve.

Prvi tabor je leta 1868 potekal v Ljutomeru, v Ormožu pa je potekal OSMI takšen tabor, in sicer leto dni kasneje.          

Danijel Vrbnjak: »8. avgusta leta 1869 se je v Kečkovem gaju zbralo 9000 Ormožanov, Prlekov in Slovencev, ki so prišli v narodno prebujeni Ormož od blizu in daleč. Čeprav je bil Ormož nemškutarsko mesto, je peščici zavednih domačinov uspelo organizirati tabor, na katerem so nastopili narodni buditelji in vodilni štajerski rodoljubi.«

Slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor pa je v govoru poudaril pomen taborskega gibanja pred 150. leti, saj je široko ljudsko gibanje legitimiziralo idejo Zedinjene Slovenije in prvič izpričevalo tako politično enotnost okrog temeljnih zahtev Slovencev tistega časa. To je bilo, tako Borut Pahor, neposredno pomembno za oblikovanje narodne in politične zavesti, ki je botrovala ustanovitvi države leta 1991.

V bogatem kulturnem programu so sodelovala ormoška domača kulturna društva, Godba GŠ Ormož, recitator in gledališki igralec Vlado Novak.

Mogoče vam bo všeč