Nekategorizirano

100 let nogometa v Celju- šport ki z svojimi uspehi bogati mesto in povečuje prepoznavnost doma in na tujem

V okviru praznovanja 100 let igranja nogometa sta v Celju potekali dve prireditvi, ki sta na primeren način poudarili nogomet in njegovo umeščenost v celjsko okolje in življenje z njim in ob njem.

Pred Mestno občino Celje na Trgu celjskih knezov je bila odprta  panojska razstava o zgodovini nogometa na Celjskem. Razstava, ki sta jo pripravila Muzej novejše zgodovine Celje z  Sebastijanom Webrom  in dr. Borutom Batageljom iz Zgodovinskega arhiva Celje, je nastala na pobudo Nogometnega kluba Celje. Prisotni so bili nogometaši vseh generacij z aktualno ekipo NK Celje, kakor tudi vsi tvorci  in podporniki vsega, kar dela nogomet takšnega kot  pojav, aktivnost ter na splošno da funkcionira tako kot je potrebno in prav. Zgodovina organiziranega igranja nogometa v Cejju  sega v začetek 20. Stoletja. Pred prvo svetovno vojno je v mestu deloval nemški atletski klub SK Cillier SV, ustanovljen leta 1906. Klub, ki je imel prostore in igrišče na Skalni kleti, je močno prispeval k popularizaciji nogometa na Celjskem. Poudariti je treba  da je NK Celje poleg NK Maribor edini nogometni klub ki nepretrgano nastopa v prvi nogometni ligi  ves čas samostojne Slovenije.

Drugi del praznovanja oziroma zaznamovanja 100 obletnice je potekal na Sklani kleti, kjer je sledila otvoritev novega večnamenskega športnega objekta na Skalni kleti, kjer  je  svoje nove prostore dobil šolski nogometni center Nogometnega kluba Celje. Objektu je bilo 1. 7. 2019 izdano uporabno dovoljenje za prvo fazo gradnje, ki je zajemala izvedbo garderob za igralce, prostorov za sodnike, delegate, tribun za obiskovalce ter vse tehnološke prostore. V drugi fazi bo na podlagi gradbenega dovoljenja iz septembra 2018 izvedena finalizacija fitnesa, pisarn s pomožnimi prostori in prostorov za fizioterapijo.

Pogodbena vrednost je znašala 794.079,00 EUR, izvedba zunanje ureditve pa 82.558,59 EUR.

Za izvedbo projekta je podjetje ZPO Celje, d. o. o., uspešno kandidiralo na razpisu Fundacije za šport in pridobilo za leta 2019, 2020 in 2021 za izvedbo izgradnje več funkcionalnega športnega objekta Skalna klet nepovratna sredstva v višini 60.000,00 EUR.

Ob otvoritvi izredno lep in bogat nastop Železničarske godbe na pihala ter Radeških mažoretk na obeh prireditvah, je dodatno popestril  praznovanje in počutje vseh prisotnih, ki jih ni bilo tako malo.

Svoje besede so ob otvoritvi večnamenskega  športnega vadbenega objekta imeli predstavnik ZPO kot  bodoči upravitelj  objekta, Bojan Šrot, župan MO Celje ter Miloš Rovšnik, predsednik NK Celje.Ta je med drugim rekel da: »Sem zelo ponosen, da lahko kot trenutni predsednik Nogometnega kluba Celje sodelujem pri obeležitvi 100 let nogometa v Celju. Ob tem se iskreno zahvaljujem vsem sedanjim in nekdanjim nogometašem, trenerjem in funkcionarjem celjskega nogometa. Zahvala tudi Mestni občini Celje in županu Mestne občine Celje Bojanu Šrotu za vso podporo športu v Celju.« Prav tako da   sam vadbeni center ter vsa športna infrastruktura v mestu  že sedaj postaja zanimiva za tuje klube in športe. Pričakovati je da bomo v bodoče na pripravah pa tudi prijateljskih tekmah gostili  moštva odmevnih imen iz ostalih delov sveta.  Predsednik  NZS , Radenko Mijatović je  predsedniku NK Celje izročil spominsko darilo ob 100 obletnici nogometa v Celju.

Celje kot mesto z največjo športno površino na prebivalca v Sloveniji je še enkrat dokazalo, da je temu tako ter da vlaganja v  športno infrastrukturo so vedno dosegle in presegle svoj namen.

Naj do tudi v bodoče tako. To  ter uspehi kijih dosega celjski nogomet ter preostali športi,  ki so v Celju doma, to samo potrjujejo.

V.K.T.

 

Mogoče vam bo všeč