Nekategorizirano

Kadrovsko podhranjena Policija ima vse bolj polne roke dela

Ne glede na migrantsko krizo in ilegalne prestope meje naše domovine, ima policija v notranjosti države veliko dela. Ob drastičnem pomanjkanju kadra, po neuradnih podatkih samo na območju policijske uprave Maribor manjka kar 400 policistov za opravljanje rednih nalog, se slovenska policija srečuje z navalom tako kaznivih dejanj, kot tudi s prometnimi nesrečami. Kaj botruje k visokim številkam zabeleženih klicev v zadnjih 24 urah, bilo jih je kar 1251 (kar je nekaj več kot 52 klicev na uro), je vprašanje, ki zadeva nivo varnosti državljank in državljanov. Kakšna je statistika smo preverili na spletnih straneh policije in jih v tem prispevku povzemamo.

V zadnjih 24 urah je bilo na interventni številki policije »113« sprejetih 1251 klicev. Med 463 interventnimi dogodki, smo policisti med drugim obravnavali 107 prometnih nesreč, 25 kršitev javnega reda in miru ter 87 kaznivih dejanj.

Med kaznivimi dejanji smo zabeležili 32 tatvin, 26 vlomov, 11 poškodovanj tuje stvari, 5 povzročitev telesnih poškodb, 4 ponarejanja denarja, 3 kazniva dejanja nasilja v družini, po 2 kaznivi dejanji v zvezi s prepovedanimi drogami in grožnje ter po 1 kaznivo dejanje ponarejanje listin in preprečitev uradnega dejanja uradni osebi.

Zaradi kršitev javnega reda in miru smo opravili 21 intervencij na javnem kraju, 4 pa v zasebnih prostorih. Pridržan je bil kršitelj na območju policijske uprave Novo mesto.

Da bi zaščitili žrtve nasilja v družini smo 8 osebam, na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje in Murska Sobota izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu so 16 voznikom zasegli vozila.

V 96 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v 10 nesrečah so bili udeleženci lažje, v 1 prometni nesreči pa huje telesno poškodovani. (vir: https://policija.si/medijsko-sredisce/dogodki-v-zadnjih-24-urah/97204-kratek-statisticni-pregled-dogajanj-zadnjih-24-ur-9).

Iz tega lahko razberemo, da smo Slovenci precej pridni pri vrtenju številke 113. Kakšno je stanje naše varnosti, ali smo ogroženi ali ne smo povprašali še na generalno policijsko upravo.

Zaradi navidezno velikega navala na številko 113 smo se obrnili tudi na generalno policijsko postajo, od koder so nam odgovorili, da je Slovenija varna država, kar potrjujeta tako občutek varnosti državljank in državljanov, kot tudi statistični podatki in visoke uvrstitve Slovenije na različnih lestvicah držav  po  kriteriju  varnosti.

Ob tem so nam postregli še s podatkom iz statistike za leto 2018:

V letu 2018 je policija obravnavala 56.376 kaznivih dejanj (KD), kar je 3,3
%  manj  kot  v letu 2017. Preiskanost KD je bila 48 % kar je primerljivo z
letom 2017 in je ena izmed najvišjih v Evropi.

Izpostavimo  lahko še visoke stopnje preiskanosti za nekatera druga nasilna
KD,  npr. preiskanost ropov je bila v 2018 več kot 50%, roparskih tatvin pa
preko  70%, preiskanost umorov 100% in je  visoko nad evropskim povprečjem.
Uspešno  so preiskani vsi umori od leta 2007, preiskanost posilstev je 90%.

Na podlagi teh podatkov lahko sklepamo, da je Slovenija sicer varna država, vendar je iz ulice slišati tudi zaskrbljene izjave ljudi, ki se sprašujejo, kam gre ta svet in ob tem izrazijo zaskrbljenost nad naraščajočim nasiljem. Zavedati se je potrebno, da policija razpolaga s podatki iz prijav kaznivih dejanj in kršitev javnega reda in miru, ne more pa v svojo statistiko vključevati dogodkov nasilja in morebitnih kaznivih dejanj, ki niso bila prijavljena policiji. Kar je seveda razumljivo, vendar se lahko legitimno vprašamo, zakaj med policijskimi podatki, da je Slovenija varna država in izjavami ljudi (ulica) prihaja do tako različnih občutkov.

Če se počutite varne ali ne, je tako rekoč odvisno od vaše predstave o tem, kako (ne)ogrožena je naša domovina.

Mimogrede:

Včeraj , malo pred 12. uro so ormoški policisti, po obvestilu občana, v gozdu blizu naselja Vitan odkrili in zadržali dva državljana Maroka, stara 24 in 25 let, ki sta pred tem na nedovoljen način prestopila državno mejo iz smeri Hrvaške. Slovenski policisti so skupaj z hrvaškimi kolegi opravili ogled kraja nedovoljenega prehoda državne meje, nato pa sta oba zaprosila za mednarodno zaščitno v Sloveniji. Zaradi tega so ju policisti prepeljali v azilni dom v Ljubljani.

Jure Žnidarič

Foto:policija.si

Mogoče vam bo všeč