Nekategorizirano

Bolgarska ministrica: S poveličevanjem temnega diktatorja Tita ne morete vstopiti v EU

Ne morete si želeti vstopa v Evropsko unijo in demokratizacije vaše družbe, po drugi strani pa slaviti enega najtemnejših diktatorjev na svetu, Tita. To je izjavila bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharijeva. Cilj njene izjave je Makedonija, ki se v procesu evropske integracije sooča s hudimi ovirami svojih sosed.

Bolgarija namreč grozi z vetom na sprejetje pogajalskega okvira s Severno Makedonijo in s prvo medvladno konferenco, na kateri bi odprli prva pogajalska poglavja. Logično je, da je ta izjava med Makedonci sprožila burne reakcije

Bolgarska diplomacija je vsem državam članicam EU poslala “obrazložitveni memorandum”, v katerem je zapisano, da je bil Josip Broz Tito – navdihnjen z izmišljevanjem makedonske identitete – navdihnjen z odločitvijo Kominterne iz leta 1934 o ustvarjanju novih narodov Makedoncev in Tračanov.

“Če si še naprej zatiskamo oči pred dejstvom, da se država še naprej razvija tako, kot sta si zamislila Tito in Stalin, potem opravljamo nalogo Moskve,” je za BTV dejala Zahariyeva, bolgarska ministrica in podpredsednica vlade.

Mogoče vam bo všeč