Protesti v Sofiji, bolgarski prestolnici
BalkanEvropa

Bolgarija v primežu COVID-19: “Protesti proti Covid potrdilih in pouka na daljavo plus politične obračune”

Manj kot teden dni po uvedbi certifikatov COVID so 28. oktobra  popoldne v različnih mestih po državi stavkali predstavniki več različnih  panog in združenj. V Sofiji je bilo blokiranih več ključnih križišč.

Število na novo okuženih še danes raste, saj jih je v zadnjih 24 urah 5643, kar je za tretjino porast na teden. Število smrtnih žrtev je spet trimestno – 154. Poteh podatkih in dnevno obolelih so globoko v temno rdeči fazi ki kaže na zelo realne »šanse » za morebiten,  celo nujen lockdown.  Zaradi rasti primerov, zaradi katerih je bilo danes v mestu Ruse na severu države in v Plovdivu uveden pouk  na daljavo, so na ministrstvu za šolstvo skeptični, da bo od prihodnjega tedna mogoče šolarje  od 1. do 4. razreda v najbolj prizadetih občinah s COVID-19 se  že prihodnji teden vrniti  k pouku.

Bolnišnice po vsej državi se soočajo z ogromnimi težavami, v mnogih od njih primanjkuje postelj. Bolgarski zdravniški sindikat je obsodil vedenje svojih kolegov, ki govorijo proti cepljenju, predsednik Rumen Radev pa je sporočil, da zaprtje ni rešitev.

Kot navaja eden od nekdanjih direktorjev osrednje prestolnične bolnišnice Pirogov,  ​​trenutno vlada kaos pri obvladovanju zdravstvene krize. Kot primer je povedal, da zdravniki še vedno ne morejo predpisati brezplačnih zdravil za COVID-19, območja COVID pa ustvarjajo več kaosa kot pomoči.

Nekdanji premier Borisov pravi da se pri cepljenju v Bolgariji uporabljajo cepiva  z pretečenim rokom uporabe. Za to ga je zatožil pri predsedniku države, Radevu, nekdanjemu  pilotu in prorusko naravnanemu politiku, sedaj piha v rog, enako kot drugod po Evropi, z anticepilci in skeptiki.

Rumen Radev, nekdanji pilot in prorusko naravnan predsednik Bolgarske Republike

Bolj jasen signal,  da  v balkanskem loncu  vre in se ne ve kakšna politična »mineštra« bo prišla ven. Zagotovo se ta mineštra ne bo imenovala red, precepljenost   in upoštevanje protokolov za zaščito zdravja lastnih državljanov. Udinjanje Evropi se je končalo sedaj je treba pokazati pravega primitivnega obraza in socialistične mentalne navlake.

Sliši se znano. Kot da je to postal nov “brend”  na prostorih med Triglavom  in Istanbulom. Nasprotuj do popolnega izčrpanja družbe in gospodarstva.

Žalostno in kratkovidno!

Vane T. Costa

Foto :AP+zaslonska slika

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan