Stari pisker-komemoracija
Dogodki in prireditvezgodovina

Pred dnevom spomina na mrtve: Spominske komemoracije na več pomembnih lokacijah v Celju.

Mestna občina Celje je tako kot vsako leto pred 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve, pripravila spominski komemoraciji v Starem piskru in na Golovcu, se poklonila spominu na pokojne častne meščane ter položila venec v Spominskem parku Teharje.

 Osrednjo slovesnost so danes dopoldan pripravili v Starem piskru, spominskem prostoru žrtev nacističnega nasilja, ki je tesno povezan z najtemnejšim obdobjem nemške okupacije med drugo svetovno vojno. V tem zaporu, ki je zdaj dislocirana enota Muzeja novejše zgodovine Celje, je okupator zapiral zavedne Slovence, antifašiste ter člane in podpornike odporniškega gibanja. Zbrali so se, da pokažejo svoj odnos do vsega, kar pooseblja Stari pisker.

»Narodi po svetu smo si različni, a vsi imamo nekaj skupnega. Imamo svojo zgodovino in imamo svoj odnos do domovine. Vsak ima pravico, da je avtonomen v svojem videnju današnjega družbenega trenutka in da je samosvoj v svojem odnosu do NOB in do vseh tistih, ki so takrat vedeli, kako je biti pravi Slovenec,« je dejal Ivan Janez Domitrovič.

V imenu Mestne občine Celje je venec k obeležju v Starem piskru položil župan Bojan Šrot z delegacijo. Vence so položili še predstavniki veteranskih organizacij. Kulturni program je pripravila III. osnovna šola Celje.

Slovesnost s krajšim programom smo pripravili tudi pri grobnici Golovec, kjer so vence položili podžupan Vladimir Ljubek z delegacijo Mestne občine Celje in predstavniki veteranskih organizacij.

V Spominskem parku Teharje sta danes opoldan položili venca predstavnica Republike Slovenije poslanka Državnega zbora RS Janja Sluga in podžupanja Breda Arnšek z delegacijo Mestne občine Celje.

Naj dnevna politična slepota ne izniči ali pokvari pietetni odnos do dneva kot bo 1. november.

Mestni občini in predstavnikom, ki so bili komemoracijah  pa priznanje za storjeno  ter vsakoletno skrb ob dnevu spomina na mrtve!

Vane T. Costa

Foto: MOC

Mogoče vam bo všeč