Nekategorizirano

Blizu nas obstaja megažarišče koronavirusa, o katerem nihče ne govori. Umirajo cele družine.

Srbija je neverjetno žarišče koronavirusa. Med drugim so izredne razmere razglasili tudi v mestu Tutin, ki se že dva tedna bori z naraščanjem novih primerov, pri čemer – poročajo srbski mediji – ne dobi nikakršne pomoči države. Kot poroča Nova.rs za njihove mrtve ni mesta niti v uradnih statistikah.  Omenjeni portal dodaja, da se le v enem turnusu skozi nujno medicinsko pomoč v Tutinu zvrsti okrog 200 pacientov, največji del jih ima že razvite simptome okužbe z novim koronavirusom. 

“Pri nas ne umre en človek iz plemena. Pri nas iz ene družine umrejo tudi štirje člani. Ravno smo celotno družino premestili v Pazar, štiri člane. Konec tedna so le v družini Suljević umrli trije ljudje, oče, mama in hči, stanje dveh sinov je zelo kritično,” je povedala vodja nujne medicinske pomoči v Domu zdravja Tutin Mirzeta Dizdarević.  Dodala je, da na urgenco prihajajo okuženi brez kakršne koli zaščitne opreme, pred dvema dnevoma so zdravniki porabili vse zaščitne obleke. Zdravniki paciente preusmerjajo v Covid ambulanto na tstiranje, nato jih premestijo v bolnišnico v Pazar, ki že poka po šivih z okuženimi. 

“Ljudje umirajo vsak dan. Med vožnjo do bolnišnice, v bolnišnici v Pazarju. V enem dnevu smo imeli osem pokopov. V Tutinu so večinoma ostali starejši ljudje, veliko število je okuženih, njihovo stanje je zelo resno,” je povedala.  Vodja urgence v Tutinu je dodala, da so zdravniki na koncu z močmi. Nimajo dovolj zaščitne opreme, večinoma k njim prihajajo okuženi ljudje. Nova.rs pri tem poroča, da so rentgenske slike pokazale 790 obolelih z vnetjem pljuč, uradni podatki po drugi strani kažejo, da jih je le 91. Zakaj takšen razkorak, ne ve. 

Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so v Beogradu spet obvezne maske na vozilih javnega prometa in v zaprtih javnih prostorih, kar velja tudi za lokale in trgovine.

Malce pozno so se spomnili na to, a bolje pozno, kot nikoli.

 

Mogoče vam bo všeč