Nekategorizirano

EU- danes seznam držav, v katere in iz katerih se potuje brez omejitev

EU priporoča od 1. julija odpravo omejitev potovanja v 15 državah izven EU.  Svet EU je uradno priporočil odpravo omejitev potovanja za 15 držav, ko se zunanje meje ponovno odprejo od 1. julija.

Diplomatski vir  iz EU je že  prejšnji torek potrdil, da ima osnutek seznama 15 držav, o katerem smo poročali v ponedeljek, dovolj glasov. Dovolj jih je bilo za  Alžirijo,  Maroko, Črno Goro,  Srbijo, Avstralijo, Kanado, Gruzijo, Japonsko, Marokom, Novo Zelandijo, Ruando, Južno Korejo, Tajsko, Tunizijo in  še za  Urugvaj.

Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Albanija ostajajo na  seznamu »nezaželenih » političnih in turističnih nevest.

Kitajska je na seznamu, vendar le v primeru, da bodo tja lahko potovali tudi državljani EU. Ali v prevodu, sistem   sočasne vzajemnosti.  Končni seznam držav, za katere bodo evropske meje odprte, ne vključuje Brazilije, ZDA in Rusije.

V EU pravijo, da se je seznam določen na podlagi števila novih primerov COVID-19 v zadnjih 14 dneh, splošnega trenda primerov COVID-19 in vladnega reševanja krize. Za čezmorske države je tako ali tako jasno, pri evropskih je poleg čiste statistike in nepriljubljenosti, je še akutni trenutek, recimo v R. S. Makedoniji, kjer izvajajo volilno kampanjo v skoraj  izrednih razmerah,  s tem pa tudi nočejo  dajati legitimiteto  početjem znotraj kampanje,  ki se na trenutke spreminja  v burlesko.  

Na koncu bodo posamezne države EU ostale v razpisu za svoje meje,  kar pomeni, da bi v nekaterih primerih določene  države znotraj Šengna  lahko ponovno postavile notranje meje.

Da bo le zapletenost  še težje razpletena.

Vane T. Costa

 

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč