Nekategorizirano

Biden je na udaru kritikov, ker ima v ekipi “Erdoganovega človeka”

V ekipi kandidata Demokratske stranke za predsednika Združenih držav Amerike Joeja Bidena funkcijo direktorja odnosov in sodelovanja z etničnimi skupnostmi opravlja Elvir Klempić.

Klempic izvira iz BiH in je predmet različnih medijev, ki kampanjo za ameriškega predsednika pokrivajo z različnih zornih kotov. Težava je v tem, da je bil Klempic, preden se je pridružil Bidenovi ekipi, izvršni direktor turške dediščinske organizacije, ki naj bi bila blizu turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Kritiki pravijo, da gre za “revizionistično organizacijo, ki ne priznava genocida nad Armenci in je v osnovi proti aremenska.”

Klempić se je rodil leta 1991, v Ameriko pa je iz Bosne in Hercegovine prišel leta 2000 skupaj z družino, ki se je naselila v ameriški zvezni državi Iowa. Leta 2014 je diplomiral iz politologije in mednarodnih študij, leto prej pa je opravil seminar o vodstvu v turški Konyi.

Zadnja leta je bil izjemno aktiven v Ameriški demokratični stranki. Je član Svetovalnega sveta za BiH, nevladne organizacije, ki združuje 22 kongresnikov.

24 sata.hr navaja, da je Klempić očitno velik oboževalec Bidena, sodeč po besedilu, ki ga je objavil na Mediumu, kjer je Bidena pohvalil kot “enega izmed nas”, pri čemer se je skliceval na Bidenov govor nekaj mesecev po tragičnih dogodkih (genocid) v Srebrenici in ki ji je, piše, le srečno ušel z družino.

Toda njegova pripadnost organizaciji, ki naj bi bila povezana s turško vlado, pa tudi Erdoganov ožji krog, vzbuja pozornost predvsem armenskih medijev. Še posebej od tega poletja, ko so se spet začeli konflikti zaradi Gorskega Karabaha.

Mogoče vam bo všeč